Újra meg újra, valami más, mégis mindig ugyanaz...

"És az angyal ezt mondta nekem: Nézd, ezek hitetlenségbe süllyednek." 1 Nefi 12:22

Egy sátánista arról, hogy miért hibás minden, amit a hitvallásáról gondolsz

ashley-s-palmer.jpg

A Sátán Egyházának tiszteletese, Ashley S. Palmer magyarázza el, miért nem érdeklődik az ördög imádata iránt.

Ha elképzel egy sátánistát, talán egy alakot lát, aki fekete köpenyt és maszkot visel bizarr rituálékhoz, amik magába foglalják halott állatok vérét és krétával a földre karcolt fordított pentagrammákat. A látomás valamely pontján a Sátán áttöri a padlót tűzvihar közepette és elhozza a világvégét. Mindent egybevéve a sátánista nem az a fajta ember, akit vacsorára fog hívni az anyukájával a közeljövőben.

De van néhány sztereotípia, amit Ashley S. Palmer, a Sátán Egyházázának tiszteletese el akar oszlatni.

A sátánisták talán nem hangzanak a legbarátságosabb embereknek, de a 33 éves tiszteletes, aki Anglia dél-keleti partján él a feleségével és a kislányával örömmel magyarázza, hogy miért értik félre a vallását. Nem szükséges imádni az ördögöt, hangsúlyozza ki. A vallás - amit 50 évvel ezelőtt alapított egy amerikai szerző és zenész, Anton Szandor LaVey – sokkal inkább belemerül az ateizmus és liberalizmus által alkotott szabadság ideáljaiba, összerázva egy cseppnyi Machivelliánus pragmatizmussal.

Palmer mesélt arról a The Independent-nek, hogyan befolyásolja a sátánizmus a mindennapi életét, és miért a születésnap a sátánisták kedvenc ünnepe.

Hány éves, honnan származik, és mi a szerepe a Sátán Egyházában?

33 éves vállalkozó vagyok, aki Anglia dél-keleti partján él a feleségével és a kislányával. Mint az ASPculture.com alapítója, termékeket tervezek és készítek, és segédkezem a kulturális tartalmak eljuttatásában a követő sátánistáknak és pogányoknak világszerte.

Az én szerepem az egyházban szervesen összenőtt a szenvedélyemmel a filozófia iránt, és a megfelelő tevékenységekkel a sátánizmus terjesztésére törekszem, ahogyan azt az alapító Anton Szandor LaVey előirányozta. Ezek a tevékenységeket Peter H. Gilmore főpap elismeri, mint hiteles és hatékony kiegészítése a világnézetünknek, és én ezen erőfeszítések következtében hirtelen pappá lettem szentelve. Összhangban a sátánizmus szociál-Darwinista vonatkozásaival, a papság tagja lenni az egyházban csakis meghívásra történik és szigorúan meritokratikus, megerősítve azokkal az igazságokkal, miszerint „a tettek hangosabbak a szavaknál”, illetve „ha kérned kell, nem engedheted meg magadnak”.

Nincsenek meghatározott feladatok a papságban, a szintek attól függően változnak, hogy kinek milyen egyéni tehetsége és egyedi körülményei vannak. Én nyilvánosan terjesztem a sátánista filozófiát és eszméket, de nem minden pap beszél a nevünkben és választhatja, hogy titokban tartja a hovatartozását, ha így előnyös neki. A Machiavelliánus stratégiák különösen elterjedtek szakmai körökben a sátánizmust övező sokfajta tévhit miatt.

ashley-s-palmer-baphomet-magazine-header.jpg

Mikor hallott először a sátánizmusról és mikor köteleződött el a sátánizmus mellett?

A Sátán Egyházát és Dr. LaVey írásait először a bátyámon keresztül fedeztem fel. Mindketten death metalt és indusztriális zenét hallgatva nőttünk fel és természetesen vonzottak minket azok a bandák, aminek kereszténység-ellenes szövegei voltak és sátánista képeket alkalmaztak. A tanulásom a sátánizmus eredetéről és filozófiájáról meghatározta az, hogy a bátyám különféle könyvekbe mélyedt bele.

A bátyám felfogta, hogy végre megtalálta a sátánizmus forrását, amelyre nagy mértékben hatással volt LaVey filozófiája, de mivel én akkor még csak 10 vagy 11 éves lehettem, hagyta hogy néhány évvel később magamtól fedezzem fel a sátánizmust, miután érdekelni kezdett.

Mint kívülálló természetű, alapvetően szkeptikus voltam a Sátán Egyházával szemben és mint a legtöbben, tévesen feltételeztem, hogy a sátánisták az ördögimádó kultúrkör tagjai, és ezért örömmel maradtam ateista, aki a hajlandó volt arra, hogy hivatalos sátánista irodalmat olvasson.

13 éves korom körül végül elolvastam a Sátánista Bibliát és nem sokkal később sátánistának tekintettem magamat. Megértettem, hogy a valódi sátánizmus nem a természetfeletti ördögi ostobaságokról szól, mint amik előtt megalázkodtam, míg death metal szövegeket olvastam, helyette egy pragmatikus és szokatlanul világi vallás, ami tökéletesen kiegészíti az én ateista, szkeptikus és racionális világnézetem.

15 évesen egy iskolai feladat részeként egy előadást tartottam a sátánizmusról és a Sátán Egyházáról egy meglepően nyitott osztálynak, ahol megpróbáltam eltüntetni azokat a félrevezető információkat, amikkel találkoztam a tömegmédia hisztériája alatt és megvitatni a sátánizmus rejtett érdemeit.

Évekkel később felnőttként és miután végiggondoltam számos aspektusát a sátánista filozófiának, én és a feleségem hivatalosan csatlakoztunk a Sátán Egyházához.

Mi a legnagyobb tévhite az embereknek a sátánizmussal kapcsolatban?

A legfőbb és leginkább kitartó tévhit az, hogy a sátánizmus és a sátánisták abban hisznek és azt az antropomorf vagy spirituális emberszerű lényt imádják, akit a „Sátán” vagy az „ördög” néven ismerünk. Ez nem igaz. Mi sátánisták ateisták vagyunk, akik a „Sátánt” használjuk szimbólumként a szenvedélyhez, büszkeséghez, szabadsághoz és a hősies lázadáshoz a sátánizmus-támogató költészet és írás hagyományában, amely Giosuè Carducci, Lord Byron, John Milton, Benjamin DeCasseres, Mark Twain és mások nevéhez fűződik, ami megelőzte a Sátán Egyházának alapítását.

Maga a kijelentés, hogy valaki ateista, rengeteg lehetőséget hagy számtalan olyan kísérteties meggyőződésnek, melyek nincsenek összefüggésben az isten(ek) létezésével, és helytelenül össze van mosva a sátánizmussal, így szeretném a továbbiakban tisztázni, hogy minthogy a tudományos szkepticizmus eszközeit alkalmazom a kritikus elemzésre és megkérdőjelezek mindent, így elutasítom az áltudomány, a New Age szellemiség és a természetfelettiség minden formáját, beleértve az okkultizmust, mágiát, Ouija táblát, tarotot, lelki szentséget, szellemeket, halhatatlanságot, asztrális utazást, csakrákat, hittel való gyógyulást, asztrológiát és az összeesküvés elméleteket. Ezek a dolgok olyan nevetségesek számomra, mint Jézushoz vagy Shivához imádkozni.

Mik a sátánizmus filozófiái?

A filozófiai koncepciók a sátánizmus középpontjai, amelyek az ateizmusból, tudományos szkepticizmusból, biológiai evolúciós elméletből, szociál-Darwinizmusból, hősi individualizmusból, meritokráciából, Lex Talionis-ból, hierarchiából, pragmaticizmusból, esztétikából, sötét romantikus realizmusból, humorból, érzékiségből és Epikurán engedékenységből ered összhangban Lükurgoszi spártai vitalitással, a fausti akarattal, ami élvonalbeli technológiát fedez fel a múlt tiszteletével és a természet iránt való szenvedéllyel.

Párhuzam fedezhető fel fogalmi alapon Ragnar Redbeard, Friedrich Nietzsche, H.L. Mencken, Ayn Rand, Jack London, és H.P. Lovecraft között, akik mind elismert befolyással bírt a sátánizmusra. Dr. LaVey szintézise különböző gondolkodási iskolákra épül a saját ideáival és szimbólumaival, így egy teljesen egyedülálló és erős filozófiává fejlesztve, és egy vallást a valláselleneseknek, ami folyamatosan inspirál és növekszik 50 évvel a kezdete után is.

Milyen egy átlagos sátánista?

A Sátán Egyháza minden tagjának adatait titkosan kezeli, de az offline és online tevékenységeim alapján hasonló demográfiai változásokat figyeltem meg, mint az ateistáknál általában. A sátánisták többsége 20 és 45 év közötti férfi, habár személyesen is találkoztam már több sátánista nővel ebben a korosztályban.

church-of-satan-est-1966.jpg

Hogyan befolyásolja a sátánizmus a mindennapi életét? Használ sátánista szabályokat például útmutatásért? Van valamilyen ceremónia vagy rituálé?

 Mint sátánista, a sátánizmus áthatja a napjaim minden aspektusát, de számomra ez olyan természetes, mint a lélegzés, és jórészt nem tudatos folyamatok és annak eredménye, hogy követem az ösztöneim és szenvedélyem. A sátánista rituálék nem követelményei a sátánizmusnak és csak mint opcionális katartikus eszközt kellenes használni azoknak, akiknek pszichológiai előnyökkel jár az, hogy strukturált ceremónia keretében találják meg a témáinkat. A vállalkozásom nagymértékben a sátánista alapelvek és koncepciók körül forog, személy szerint úgy találom, hogy ezek a kreatív elfoglaltságok, végig a mindennapos fegyelmezett erőnléti edzéssel egy hatékony módja a „rituáléknak”, amik elegendő stimulációt, stressz-levezetést és elégedettséget biztosítanak, amik megengedik, hogy megtakarítsak bármilyen formális sátánista rituálét valamilyen rendkívül ritka és különleges alkalomra. Túl a tervezéseken, ruházatokon és termékeken, amiket az ASPculture.com keretein belül készítek, képes vagyok közvetíteni az egyedi nézeteim és esztétikai ízlésem, hogy magam és a világ többi sátánistája számára örömet okozzak és inspirációt adjak megfogható dolgokon keresztül.

Vannak sátánista ünnepek, például valami hasonló a karácsonyhoz?

A sátánisták szabadon ünnepelhetnek bármilyen ünnepet vagy „ellenünnepet”, ha akarnak, habár a legtöbb sátánistának, mint egoistának a saját születésnapja természetesen a legnagyobb ünnep az évben.

Nincs követelmény, hogy bármilyen ünnepet megtartsunk, de ha valaki, aki magába foglalja a tudományt, természetet és a kereszténység előtti páneurópai tradíciókat, hajlamos vagyok engedni és megfigyelni a tavasz Nap-éj egyenlőséget, Ostarát, Walpurgisnacht-ot, a Sátán Egyházának alapítását, a nyári napfordulót, az őszi Nap-éj egyenlőséget, Halloween-t és Yuletide-t (karácsonyt), a téli napfordulót, Szaturnáliát és az új évet.

A Sátánista Szabályok kifejezetten ésszerűnek tűnnek. Ahol azt mondja, hogy „légy kegyetlen” vagy „pusztítsd el”, azt valóban szó szerint kell értelmezni? Nem úgy tűnik, hogy sok lehetőség van az alkudozásra. Mi a filozófia e mögött?

Azon részei a „Föld Tizenegy Sátánista Szabály”-ának természetes következményei annak, hogy az embert mint állatot tartjuk számon, mely számára az önfenntartás a legfelsőbb törvényszerűség, amit követ. Mint szociál-Darwinisták, ragaszkodunk „az erő jog” filozófiájához a bosszú szempontjából, támogatjuk azt, hogy az igazság meglelhető a Talio-elv által, egy olyan aspektus által, melyet a köznyelv mint „fogat fogért, szemet szemért elv” ismer. A gyáva mű-sátánisták gyakran próbálják LaVey szavait „letisztítani”, de ezen kijelentések céljai egyértelműek, és a kérdéses hozzáállás, illetve a körülmények súlyossága figyelembevételével, szó szerint vehetőek. Nyilvánvalóan, ha az utcán valaki nem fenyegetően megközelít, és folytatólagosan zavar, az után is hogy megkéred hogy ezt ne tegye, fizikálisan megsemmisíteni őt irracionális, indokolatlan, és illegális reakció volna. De szimbolikusan „elpusztíthatod” őt azzal, hogy ignorálod őt, és mintegy kivonod magadat a helyzet alól.  Viszont ha valós vészhelyzetről volna szó, melyben az életed forog kockán, akkor a támadó szó szerinti „elpusztítása” mint az egyetlen mód a halál elkerülésére fennmaradó lehetőség, teljességgel racionális reakció volna. Azonban fontos megjegyezni, hogy mint a törvények és a rend támogatói, minden Sátánistától megköveteljük azt, hogy az országuk határain belüli minden legális szabályozással működjenek együtt, minden cselekedet tekintetében.

Milyen átfedések vannak a Sátánizmus a liberalizmus között?

Valószínűleg anarchista és liberális tagjai is vannak a Sátán Egyházának, mivel a sátánisták szabadon kötelezhetik el magukat bármely politikai vonallal, vagy politikailag közömbösek is lehetnek, ha azok kívánnak lenni. Úgy érzem, helytelen volna valakinek a személyes politikai meggyőződéséből túl sokat vigyen egy beszélgetésbe, mikor a Sátán Egyházát képviseli. De mivel LaVey saját politikai meggyőződései hallgatólagosan, néhol pedig határozottan jelen vannak mintegy kódolva a Sátáni filozófiába, megpróbálom mérlegre tenni a liberalizmust a Sátánizmussal szemben, egy többnyire objektív szemszögből.

Általánosságban véve, az anarcho-kapitalizmus és a liberalizmus nagyon hasonlónak tűnhet a Sátánista ideálokhoz. Az egyik legkorábbi, önmagát liberálisként meghatározó Amerikai, H. L. Menckenre, és utazótársára, Ayn Randra nagy hatással volt Anton LaVey sátáni filozófiája, legfőképp a hősies individualizmus, a vallás visszautasítása, a miszticizmus, és általánosságban a természetfelettiség.

Saját meglátásom szerint, a sátánizmust és liberalizmust megkülönböztető pont az, hogy sokféle liberális iskolának téves a meglátása az emberi természetet illetőleg. Ez részben abból a pszeudo-tudományos teóriából következik, miszerint minden ember ugyan olyan, veleszületett biológiai különbségek nélküli üres agyagtáblaként születik. Ez a téves elképzelés vezet ahhoz, hogy sok liberális azt  a következtetést vonja le, hogy minden emberben ott a potenciális képesség arra, hogy bármely emberi törekedés részesévé válhasson, amíg megfelelő lehetőségeket, és tanítást kaphat. Ez az utópisztikus látásmód az emberi potenciálról sajnos nem realisztikus, és nem Sátáni. A Sátánizmus az evolúciós biológia felfedezéseivel állítja magát párhuzamba, felismeri a világ réteges jellegzetességét, miszerint egyfelől a kiemelkedő tehetségek és géniuszok ritkák, másfelől pedig hogy azt, hogy univerzum érdektelen.

 

Forrás: a poszt az Independent-en, KASHMIRA GANDER tollából származó írás (http://www.independent.co.uk/life-style/satanist-reverend-religions-everything-know-facts-devil-worship-church-ashley-s-palmer-a7767641.html) fordítása. A fordításban a segítségért nagy köszönet Pető Kingának

A bejegyzés trackback címe:

http://ujramegujra.blog.hu/api/trackback/id/tr6212604413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.06.19. 16:36:40

én meg télapóista vagyok, de a télapó alatt nem ám azt értem amit az emberek szoktak, hanem én a télapót buddhista szerzetesnek tartom, méghozzá az igazi buddhistának :)

shitgun 2017.06.19. 17:10:43

Nem nagyobb marhaság, mint bármely hagyományos keresztény irányzat. Vagy mint bármely vallás.

MEDVE1978 2017.06.19. 17:17:08

Fel nem bírom fogni, hogy egy ember hogyan találhat abban örömöt, hogy tudatában van a saját végleges elpusztulásának. Én agnosztikusnak vallom magam (a vallásos emberek szerint ez a gyáva ateista egy formája, pedig nem). Az élet egyik legnagyobb ajándékának tartom, ha valaki őszintén tud hinni Istenben. Én nem kaptam meg ezt az ajándékot, nem tudok hinni. Remélem, hogy van valami és az, hogy valaha fogok tudni hinni.

William Kidd 2017.06.19. 17:32:07

Ez a blog miert kerul folyamatosan az Index cimlapjara ilyen sovany latogatottsaggal? Erdekes.

Atomic Warning 2017.06.19. 17:35:52

@MEDVE1978: Nekünk ez egyáltalán nem öröm, de ha választani kell a nettó baromság, és a valóság között, akkor a valóságot választjuk, akkor is ha az a kellemetlenebb. Ennek pedig az az oka, hogy a tények és a fikciók közötti éles határvonalat természetesnek tartjuk, és nem mossuk össze őket csak azért mert nekünk kellemesebb az amit fikcióként el tudunk képzelni.

kvp 2017.06.19. 17:36:21

Ez a kvazi ateista al egyhaz ami a valodi satanistak szamara egy serto kifigurazasa a hituknek. Ennyi erovel ok ateista keresztenyek vagy a lelekvandorlasban nem hivo hinduk is lehetnenek. Egyebkent satanistabol is van tobb eltero valodi vallasi iranyzat, a klasszikus europabol (foleg a muveszetbol) ismert ordog imadok es az utobbi idokben foleg az isis altali nepirtasokbol megiserheto Jazidik. Egyikkel sem all kapcsolatban ez a hoax, meg elveikben (tanaikban) sem. (a jazidik kozzul peldaul sokan hisznek a lelekvandorlasban) Szvsz. bulvarhirkent sem kellene reklamozni a cikkben szereplo tarsasagot.

ps: Egyebkent szerintem a repulo spagetti szorny egyhazanak tobb kovetoje van (ok a pastafarian-ok) es a hituk ereje es tanaik is sokkal meggyozobbek...
ha valaki nem ismerne: wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2017.06.19. 18:07:04

@kvp: azért a Jazidikat ne keverjük már ide...
@William Kidd: mert lefizettük az Indexet, hogy szeget verjünk Soros György segédletével a magyar keresztyén erkölcsbe. Remélem érzed az iróniát.

William Kidd 2017.06.19. 18:28:10

@KisKirály: Na igen, a 2 bites gondolkodas ide vezet. A kerdesembol neked egybol sikerult kikovetkeztetned, hogy egy bigott fidesz hivovel hozott ossze a sors. Bravo. :-) Nem szimplan feltunt, hogy egy loofasz nezettsegu es nem tul nagy kozerdeklodesre szamot tarto, de enyhen megoszot tema mi a faszomert van mar nem eloszor cimlapon. Nyilvan valami ideologiai-etnikai megfontolasbol....

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2017.06.19. 18:36:21

@William Kidd: mivel világszerte egyre jobban terjed ez az ideológia, így mostanság elég erős téma. Világszerte beszélnek is róla, és kellemes vitákat is generál (igen, az is tud az lenni). Pusztán iróniával reagáltam arra, hogy józan ésszel nem jött át az, hogy ez érdekes lehet. Valószínűleg belejátszik az is, hogy a korábbi blogtematika azért szép számokat tudott produkálni. Egyelőre a blog most váltott profilt, ilyen formán nem csoda hogy alacsony a látogatottság. Én meg például azt nem értem hogy az "öt jel hogy rossz párkapcsolatban vagy" (mert nyilván egy blog nyitja fel majd X Y szemét, ha a társad ver és lenéz és szarba sem vesz, akkor az valahogy nem oké dolog...) típusú szemét miért van címlapon. Mindenkinek más, ez ilyen.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.06.19. 19:11:27

""öt jel hogy rossz párkapcsolatban vagy" típusú szemét miért van címlapon"

mert az hozza a kattintást a szennydexnek

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2017.06.19. 19:19:27

@endike: vagy inkább mindenféle fogyasztói igényt ki kell elégíteni. Mindenki a maga szintjén. Van akinek az az áldás, van akinek ez. Ez van, mind mások vagyunk. Baltával sem tud az ember egy népcsoportot egyenlő formájúvá és gondolkodásúvá varázsolni. És ha a mindenki kiszolgálása szennyé teszi az indexet, hát istenem. De talán Palmer is erről beszél valamelyest ;)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.19. 21:04:03

A liberálisok és az ateisták rosszabbak a sátánistáknál, ez tény.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.06.19. 21:04:45

@KisKirály: na ja, csak kérdés, hol a határ? bulvár mehet, de mondjuk horoszkóp meg ezotéria nem? miért? :) a bulvár ugyanolyan káros mint az ezotéria.
persze azt csinálnak amit akarnak, csak ne verjék a mellüket hogy ők a szuperokos racionális liberálisok :)

KisKirály · http://ujramegujra.blog.hu 2017.06.19. 21:56:45

@endike: talán mert az ezotériába páran belepusztultak. Ajánlom a régi blog anyagaiban olvasgatást e tekintetben. Szerintem a bulvárba még nem pusztult bele senki, bár tény hogy egyeseket az agyvérzés kerülget tőle.

dr. mesterséges színezék 2017.06.19. 22:11:35

@MaxVal BircaMan HJCD: Megdöbbentem, amikor láttam, hogy nem te vagy az első hozzászóló.
Komoly beteg lehetsz.

Formál de Hidd 2017.06.19. 22:14:02

Az amúgy megvan, hogy Sátán legnagyobb hazugsága az amellyel elhiteti, hogy nem létezik?

dr. mesterséges színezék 2017.06.19. 22:30:11

@endike: Nem látok a fejükbe, de nagy összegbe mernék fogadni, hogy az index szerkesztőségének 6-8 karaktere majd belepusztul abba, hogy az országban nincs olyan sajtótermék, amelynek lehetne és érdemes volna leszállítani azt a pártucat cikket, ami az (oknyomozó) újságírás utolsó morzsáinak tekinthető.
Ők kénytelenek elfogadni, hogy a hátukon viszik a szerkesztőség (félre)fordításból élőit, ahogy azok hátán pedig ők ülnek, mert tízmilliós piacon nem lehet megélni abból, hogy évente előkaparnak a pöcegödör aljáról fejenként féltucat kicsi, sárga Watergate-et.
Hogy még fájdalomsemmitmondó blogok is díszitik az enteriőrt, amelyben dolgoznak, külön öröm lehet.

Szerinted menjenek a TV2-höz?

dr. mesterséges színezék 2017.06.19. 22:32:24

@szerecsenmosdatás: Szerintem meg az, hogy az igazi sátán kitalált magának (mint Szaddam) egy álsátánt, amiről elhitette, hogy az igazi, pl. azáltal, hogy azt állítja róla, hogy el akarja hitetni, hogy nem létezik.
Ravasz ám a sátán.
És hamm, bekap, ha nem figyelünk.

aeidennis 2017.06.19. 22:58:11

@KisKirály: Ez a sátánizmus egy illogikus szinkretista new age irányzat, egy jó adag felsőbbrendű, nietzscheiánus náci beütéssel nyakonöntve, amely a kereszténység nélkül értelmezhetetlen. Legtöbb ember 12 éves korára eljut az értelem olyan fokára, hogy messziről elkerüli, mielőtt tökéletes hülyét csinál magából mások előtt.

fátum 2017.06.20. 17:31:45

Attól, hogy egy újabb szekta próbálja kisajátítani az elnevezést, van teista sátánizmus is.
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1t%C3%A1nizmus

FlybyWire 2017.07.31. 15:29:49

@MEDVE1978: "Fel nem bírom fogni, hogy egy ember hogyan találhat abban örömöt, hogy tudatában van a saját végleges elpusztulásának."

Kérdezz már párszázmilló buddhistát erről :)

FlybyWire 2017.07.31. 15:31:49

@Formál de Hidd: ez nem a sátáné, hanem az egoé.
Egészen pontosan: az ego legnagyobb átverése, hogy elhiheti veled: ő te vagy.

Kantrisajt 2017.08.06. 11:56:38

@FlybyWire: Ezek szerint te már átlátsz a saját egodon is, magyarán "gyanús vagy magadnak". Egyébként a külső ellenség szokásos módszere az ötödik hadosztály, vagyis a belső ellenség. Nem mondtál sok újat.

katalin07 2017.11.16. 22:26:47

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Mi a fasz köze van az ateizmusnak a liberalizmusnál és miért rosszabb bárminél is?

katalin07 2017.11.16. 22:37:24

@aeidennis: Az ember 12 éves korára meg tudja külömböztetni a vallási sátánizmust a divattól és nem ír róla hülyeséget. Ha a kereszténység nem lenne ok ott lenne a másik kismillió szar ami egymás torkának ugrasztja az embereket. Mindig lesz ki ellen mozgolódniuk, mert mindig lesz olyan aki a képzeletbeli barátja nevében akar kiírtani egy csoportot.

Facebook

Hirdetés