Újra meg újra, valami más, mégis mindig ugyanaz...

"És az angyal ezt mondta nekem: Nézd, ezek hitetlenségbe süllyednek." 1 Nefi 12:22

Mi is van a sátánizmus hirtelen népszerűvé válása mögött?

1_6.jpg

Az elmúlt években nem egyszer ugrásszerűen megnőtt a média figyelme azon emberek irányába Amerikai Egyesült Államokban, akik nyíltan kapcsolatot ápolnak a Sátán Egyháza nevű csoporttal. Elgondolkodtató lehet, hogy pontosan mi is az, ami arra sarkall valakit, hogy egy egyesek által „tiszta gonosz”-nak nevezett dologgal fonja össze magát.

Nos, van egy kulcsfontosságú tényező, amit a legtöbb ember figyelmen kívül hagy, miután elolvasta a sátánista-témájú litániákat a hírekben, amik megszaporodtak az utóbbi pár évben: míg sok aktivista magát sátánistának nevezi, a legtöbbjük valójában ateista.

A Sátán Egyháza az a csoport, akiket talán a legtöbbet emlegetnek a mostanság az amerikai hírekben, mivel az aktivistáik sürgetik az egyház és az állam elkülönítését, és többek között támogatják az abortuszhoz való jogot. A felszínen az olvasók feltételezhetik, hogy ezek a személyek valahogy teológiai értelemben vállalnak közösséget az ördöggel, keresve a sötét oldal imádatát, nyilvánvaló és botrányos módon.

De amíg a „sátánista” kifejezés szemrevaló, merüljünk el jobban az egyesület céljai és szándékai között, amik tisztázzák, hogy ez a világnézet sokkal inkább ateista. A Sátán Egyháza a következőképp határozza meg céljait:

„A Sátán Egyháza megkönnyíti a kommunikációt és a mobilizációt a politikailag tájékozott sátánisták és a materialisták között, és támogatja az egyén szabadságát.”

Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek problémás az, hogy „ateista aktivista csoportnak” titulálják, ahogyan azt a Detroit Metro Times riportjában is olvashatjuk.

„Mi magunkat istenség-tagadó sátánistának tekintjük. És vallási szervezetként -ez egy nagyon fontos megkülönböztetés,” mondta Jex Blackmore, ellenkezésképpen a vállukat nyomó ateista címkével szemben, amit néha rájuk nyomnak. „Például a hindukat néha istenség-tagadónak hívják. És nem hívhatod őket politikai hindu aktivistáknak vagy ateista aktivistáknak.”

„Nagyon fontos szempont az, hogy az emberek hogyan értenek meg minket. Éppúgy, mint az, hogy találkozunk olyan emberekkel, akik azt gondolják, hogy mi a Sátán Bibliai koncepciójára építünk, illetve akik szerint csak úgy teszünk, mint a sátánisták, és nem igazi sátánisták vagyunk. Az ateista sátánizmus a modern sátánizmus egy része. Azért harcolunk, hogy eloszlassuk a tévhiteket.

Ha ez segít: az ateisták nem tekintik magukat vallásosnak. Az istenség-tagadóknak van vallásuk, csak Isten nélkül. Ez a különbség." - mondta még Jex.

Így amíg néhány teológiai szőrszálhasogatás húzódik, egy dolog tiszta: a Sátán Egyházának tagjai nem imádják az ördögöt, mint létező alakot.

Valójában a csoport honlapjának FAQ része egyértelművé teszi, hogy a szervezet elutasítja a „babonákat” és ennek eredményeként nem „támogatják a hitet a személyes Sátánban”. Helyette a Sátán Egyháza a racionalitásra fókuszál és az ördögöt mint a lázadás szimbólumát látják az „önkényes hatalommal” szemben.

„Hogy magunkhoz ölelhessük Sátánt, magunkhoz kell ölelni azt a racionális felfedezési vágyat, melyet kivonhatunk a természetfelettiségből és a réges-régi hagyományokon alapuló babonákból. A sátánistáknak ajánlott arra törekedni aktívan, hogy élesítsék a kritikus gondolkodásukat és gyakorolják az ésszerű szabadgondolkodást az élet minden területén. A hitünknek a materiális világról alkotott legújabb tudományos tények irányába kell nyúlnia – sohasem fordítva.”

Ahogy kiderült, a sátánizmus egészen bonyolult, különböző ágakkal – vagy megnevezésekkel -, amelyek az idő múlásával fejlődtek ki. A történelmi sátánizmus az Encyclopedia Britannica szerint magába foglalja a hitet és imádatot a judeo-keresztény ördög iránt, másfelől Isten elutasítását. A sátánizmus más formái az ördögre mint a judeo-kereszténységhez nem kapcsolódó istenség tekintenek – és mások, mint a Sátán Egyháza is, ennél szimbolikusabb megközelítést alkalmaznak.

Az „ateista, agnosztikus vagy a deista” hitrendszerek, az Encyclopedia Britannica ide vonatkozó része alapján

„nem támogatják vagy alkalmazzák a gonoszt bármilyen szó szerinti értelemben, de az individualizmusnak és az etikai egoizmusnak extrém formáit vallhatják és elutasíthatják a hagyományos ábrahámi vallásokat, különösen a kereszténységet, mint álszent és elnyomó vallás.”

A Sátán Egyháza például megkülönbözteti magát a LaVey-féle sátánizmustól, egy másik szimbolista sátánizmustól, mondván hogy a két iskola különbözik többek között a „szociál-Darwinista retorikában”.

2_4.jpg

Zavaró tényező lehet, hogy a Sátán Egyháza a hibás megfigyelés miatt olyan csoportnak tűnhet, ami az embereket a Sátán alakjának imádatára bátorít, főleg hogy a szervezet keresi az alkalmakat, hogy emlékműveket helyezzen el, iskola utáni klubokat szervezzen és gyerekeknek szóló könyveket adjon ki.

A csoport azzal is kapott figyelmet, hogy támogatja a nők testi-lelki egészségét, ami magában foglalja az abortuszhoz való jogot és az azonos neműek közötti házasságát.

 

A poszt teljes egészében  írásának fordítása, mely a Faithwire-en jelent meg. Teljes URL.

A bejegyzés trackback címe:

http://ujramegujra.blog.hu/api/trackback/id/tr612645915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kvadrillio 2017.07.08. 15:38:05

...ÉS EZEKNEK ADTA ODA ORBÁN A MAGYAR ISKOLÁKAT A MAGYAR ISKOLÁSOKKAL EGYÜTT !!!

hidfo.ru 2017.07.05. 19:47 Térségi hírek
Drogos-homoszexuális papok orgiájára csapott le a vatikáni rendőrség

Rendőrök megrohamozták egy bíboros titkárának otthonát a Vatikán mellett, ahol a papok épp drogoztak és homoszexuális orgiát tartottak.

Az Il Fatto Quotidiano olasz napilap beszámolója szerint rendőrök rohamozták meg egy bíboros titkárának otthonát, miután a környék lakói számos bejelentést tettek azzal kapcsolatban, hogy ott gyakran látni furcsán viselkedő személyeket. A rendőrség beszámolójából kiderült, hogy a lakásban tartózkodó férfiak kábítószer hatása alatt álltak és épp csoportos közösülést folytattak, amikor a rendőrök megrohamozták a házat.

Az ingatlan, ahol a homoszexuális orgia zajlott, Ferenc pápa egyik főtanácsadója titkárának otthona. A ház a Hittani Kongregáció tulajdonát képezi, az olasz sajtó szerint jelenlegi használója Francesco Coccopalmerio bíboros titkára. A rajtütés során egy papot kábítószerhasználat miatt őrizetbe vettek.

Jelölés/megosztás:

Mikrobi 2017.07.08. 16:25:35

@kvadrillio: és te ezt elhiszed az orosz titkosszolgálatnak?

lobaszopiatej 2017.07.08. 16:45:57

Az EU gyökerei pedig bizony a sátánizmusból erednek, hiszen a biblia teremtette meg az imádatát.

DrotosRiChard 2017.08.01. 10:32:57

az angol-amerikai common law jogcsalád, csakúgy, mint a kontinentális jogcsaládba tartozó franko-germán államjogok (ahová pl. hazánk joga is tartozik), általában véve a cselekvő közösségeket díjazzák, ezért van az, hogy a vallási közösségeket, egyházakat különösen előnyös státusszal ruházzák föl.

épp ezért érdekes jogi hackelésnek tartom ezt az alapvetően individuális ateistákat egy közösségbe terelni kívánó Sátán Egyháza-dolgot, de alig hiszem, hogy ennek a magyar jogban bármiféle, az amerikai jogi liberalizmushoz hasonló következménye (állami támogatás, stb.) lehetne.

Facebook

Hirdetés