"És az angyal ezt mondta nekem: Nézd, ezek hitetlenségbe süllyednek." 1 Nefi 12:22

Újra meg újra, valami más, mégis mindig ugyanaz...

Isten felhatalmazást adott Trumpnak, hogy elbánjon Kim Jong Unnal

2017. augusztus 11. - KisKirály

warrior-king-jesus_1.png

Robert Jeffress, texas-i főlelkész, Trump elnök egyik baptista tanácsadója, aki a beiktatása napján tartott prédikációt, nyilatkozatot tett közzé, miszerint az elnöknek morális hatalma van „kiiktatni” Kim Jong Un-t, az észak-koreai vezetőt. Félreértés ne essék, Kim Jong Un fenyegetése a világra nagyon is valós, azonban nézzünk a dolgok mögé, hiszen érdemes megvizsgálni, milyen retorika is húzódik az USA újabb, előkészületben lévő agressziója mögött.

„A Biblia és Pál levele a rómaiakhoz alapján tisztán látszik, hogyan kellene bánnunk a gonosztevőkkel: Isten felruházta az uralkodókat azzal a hatalommal, hogy bármilyen szükséges eszközt – beleérte a háborút is – bevessenek annak érdekében, hogy megállítsák a gonoszt,” mondta Jeffress.

Észak-Korea esetében Isten felruházta Trump-ot, hogy kiiktassa Kim Jong Un-t.

Robert egy telefonos interjúban mondta el, hogy arra kérték, adjon ki nyilatkozatot miután Trump azt mondta, hogy ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat, Phenjan „olyan tűzzel és haraggal fog találkozni, amelyet még nem látott a világ.”

A Pál levele a rómaiakhoz 13 bibliai könyv felhatalmazást ad a kormánynak, hogy szembeszálljon a gonosztevőkkel, mondta Jeffress. „Ez a kormánynak…engedélyt ad bármire, még ha az orgyilkosság, halálbüntetés vagy gonosz büntetés is, hogy csillapítsuk az olyan gonosztevők tetteit, mint Kim Jong Un”, mondta. Tehát a Biblia ad felhatalmazást?

06060971_1.jpg

Továbbá kifejtette, hogy sok pacifista keresztény a Pál levele a rómaiakhoz 12-t idézi, miszerint „Ha rosszat tesznek veletek, ne álljatok bosszút érte!”, de Jeffress azt mondja, hogy ez a keresztényekre utal, és nem a kormányra.

„Egy keresztény író megkérdezte tőlem, hogy >>Nem akarja, hogy az elnök a hegyi beszédet testesítse meg?<<”, mondta, utalva Jézus szentbeszédére. „Azt mondtam, hogy egyáltalán nem.”

A Trump beiktatása napján tartott beszédében januárban Jeffress, a texasi Első Baptista Templom vezető lelkésze Trump-ot a bibliai vezető Nehémiáshoz hasonlította, aki segített Jeruzsálem városát újjáépíteni.

Egy nemzet újjáépítésének első lépése a fal felépítése volt Jeruzsálem körül, hogy védje a lakókat, mondta Jeffress.

Mint látják, Isten nincs a falak építése ellen,

Jeffress nem idegenkedik a vitától. Szerinte Barack Obama elnök kikövezte az utat az Antikrisztusnak és nagy vihart kavart a kijelentése a 2012-es republikánus többség alatti időszakban, miszerint a Mormonizmus egy szekta. Tudja, hogy az Észak-Koreával kapcsolatos kijelentései ellentmondásosnak tekinthetőek, még az baptisták között is. A gyülekezete Dallas-ban egy kiemelkedő déli baptista templom, az egyik amelynek Billy Graham konzervatív protestáns prédikátor is évekig tagja volt. 2016-ban a templom heti látogatottsága átlagosan 3700 főre tehető.

„Néhány kereszténynek, talán a fiatalabb keresztényeknek át kell ezt gondolniuk,” mondta Jeffress. „Nem etikusak azok a fanyar szónoklatok, amiket egyes körökben terjesztenek napjainkban. Őszintén, ez azért van, mert nem jól képzettek az írásokkal kapcsolatban.”

Az elmúlt 2 évben úgy fogalmazott, hogy Trump

nagyon kimért, nagyon átgondolt minden válaszában. Az emberek ösztönösen tudják, hogy az elnök nem fog rajzolni egy képzeletbeli vörös vonalat és körbesétálni, mint Obama elnök tette.

AZ Észak-Koreához való hozzáállás nem tiszta az baptisták között, mondta.

„Úgy gondolom, hogy az baptisták, mint a legtöbb amerikai ember, nem igazán fordít figyelmet a nemzetközi viszonyokra. Úgy hiszem, mi mind kényszerítve leszünk, ha Észak-Koreával nem bánunk határozottan.”

nevtelen_19.png

Túlnyomó többségben a Trumpra szavazók fehér baptisták voltak, 81-16 arányban az exit poll eredmények szerint. 

Jeffress nem egy megszokott baptista lelkész, mert a legtöbben nem beszélnek külföldi aktuálpolitikai kérdésekről a szószéken, csak néha Izraelről, mondja Amy Black, a Wheaton College politológiai professzora, ami egy baptista intézmény Illinois-ban.

A teológusok és templomi vezetők már egy évezrede vitatkoznak a Római levél 12 értelmezéséről, mondta Black. A legtöbb általános értelmezés alapján Isten a kormányzati vezetőkön keresztül működik, de a végső hatalom Istentől származik. Vita tört ki a keresztények között Németországban is a második világháború idején arról, hogyan értelmezzék ezt; néhány keresztény úgy gondolta, hogy követniük kellene a kormányt, míg mások ellenállást szerveztek.

Ha valami, akkor a Pál levele a rómaiakhoz 13 kérdéseket vet fel, mert értelmezhető vele Kim Jong Un hatalma a kormányzásra.

Jeffress Trump-pal utoljára júliusban találkozott, amikor lelkészek egy csoportjával megáldották az elnököt az Ovális Irodában. Akkor azt mondta, hogy az egészségügyet lesöpörték az asztalról, az baptisták adóreformokban reménykednek, habár nem gondolt semmi konkrétra.

rtsou8k-e1499887235905_1.jpg

Jeffress bejárása a Fehér Házba talán magyarázza azt, miért vonzott annyi baptistát Trump.

„Néhány Trump döntése közül kevésbé személyre szóló, mint inkább szakmai, de mindenképp olyan, aki meghallgat minket. Jeffress egy darabja a hozzáférésünk történetének.”

Black elmondta, hogy Jeffress mint az baptisták „régi védelmezője”, szorosan igazodik a vezetőkhöz , mint a népszerű rádiós személyiség és pszichológus James Dobson-hoz és Pat Robertson-hoz, akik a Christian Broadcasting Network (Keresztény Hírhálózat) alapítói. Sok baptista most már a vezetőjének tekint olyan lelkészeket, mint Rick Warren Kaliforniában, vagy Tom Keller New Yorkban, habár Warren és Keller nem gyakran beszél politikáról.

„Egy furcsa vákuumban vagyunk; elmúlt a Jim Dobson és Pat Roberston korszak, de nem 100%-osan tiszta, hogy ki tölti be a helyüket.”

Jeffress, aki Trumpot a kezdetektől támogatta, miután közösen falatoztak egy alkalommal Wendy’s féle sajtburgert, azt mondta, hogy úgy gondolja, hogy Trump lesz a következő elnök és azért, mert Isten küldte oda. 

Ebben a formában tehát felmerül a kérdés - mennyivel "békésebb" vallás a kereszténység, mint mondjuk az iszlám? A válasz pedig adja magát azt hiszem.

 

A poszt Sarah Pulliam Bailey augusztus 9-én, a Washington Post-ban megjelent írásának fordítása. Eredeti ITT.

A bejegyzés trackback címe:

http://ujramegujra.blog.hu/api/trackback/id/tr8512733794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.11. 09:33:30

Az újprotestantizmus nagyon messze van már a kereszténységtől. Már a protestantizmus alapítója, Luther is szakított Istennel, de még legalább az alapokban igyekezte részben figyelembe venni a krisztusi tanítást. Persze Luther szektája is egy keresztényellenes izé. A mai újprotestánsok meg fokozták mindezt.

Stenonis 2017.08.11. 14:51:06

Nem evangélikus, hanem evangéliumi keresztény.
A kettő marhára nem ugyanaz.

Az evangéliumi keresztények általában szó szerint értik a Bibliát, szerintünk tényleg 6*24 óra alatt teremtette Isten a világot 6000 évvel ezelőtt, elutasítják az evolúció elméletét és szerintük Isten csak azért tette a fosszíliákat a földbe, hogy próbára tegyék a hitüket.

Stenonis 2017.08.11. 14:52:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Luther arra hívta fel a figyelmet, hogy elég messze van a krisztusi tanítástól a pénzért vásárolható bűnbocsánat.
Ha szerinted Luther szektája keresztényellenes, akkor milyen a római katolikus egyház?

Sir Galahad 2017.08.11. 15:10:49

Nincs ebben semmi érdekes. A Bibliából mindenre, meg annak az ellenkezőjére is lehet találni idézetet, csak eléggé kell ismerni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.11. 15:15:37

@Stenonis:

A protestantizmus éa katolicizmus összehasonlításának eredménye: a katoloicizmus kiütéses győzelme.

meszena 2017.08.11. 15:29:25

@Stenonis: Ez általánosítás. Bár ez egy konzervatív irányzat. Nem az evangéliumi a helyes fordítása.

meszena 2017.08.11. 15:33:44

Amint jelezték is, KÉRETIK IGAZÍTANI : Robert James Jeffress nem evangélikus, hanem baptista lelkész, mégpedig déli baptista. Az evangelical magyarul evangélikálnak fordítandó (semmi köze az evangélikushoz, akik lutheránusok), amely egy konzervatív irányzat a protestantizmuson belül. Nemcsak baptisták tartoznak hozzá.

meszena 2017.08.11. 15:35:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Még katolikusabb pápával sem sikerült, nem hogy a mostanival...

meszena 2017.08.11. 15:36:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Tényleg durva volt a Bibliaára alapozni a kereszténységet!
:)

Stenonis 2017.08.11. 16:01:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
És ezt miből vontad le?

Egyébként az összes keresztény kb. 50%-a katolikus. Arányuk csökkenő, hasonlóan az ortodoxokéhoz. Míg a különböző protestáns egyházak igen komoly növekedést tudtak felmutatni.

Stenonis 2017.08.11. 16:05:30

@meszena:
Akkor mi a helyes fordítás?

Mert Magyarországon az evangélikus=Lutheránus. Míg az Egyesült Államokban általában anglikán és kálvinista alapú egyházak működnek.
És magukat is evangéliumi keresztényeknek hívják:
en.wikipedia.org/wiki/Evangelicalism

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.11. 16:22:52

@meszena:

Így igaz, ugyanis ez a "Bibliára alapozás" már önmagában abszurdum. A Bibliát az Egyház írta és szerkesztette, nem értelmezhető magában.

Luther kevély ember, elhitte magáról, hogy okosabb, mint az összes apostol és egyházatya.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.11. 16:24:19

@Stenonis:

Ez nem verseny. Isten szava a fontos, nem hogy ki hányan van.

A te logikád alapján bármelyik mai énekes ezerszer jobb Bachnál, mert ezerszer többen hallgatják.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.11. 16:26:18

@Stenonis:

Alapvetően Amerikában a "történelmi protestánsok" nem nevezik magukat evangéliumi keresztényeknek, azaz se a kálvinisták, se a lutheránusok, se az anglikánok, se a metodisták, se a baptisták.

Az inkább az újprotestánsok egy részére igaz.

YuukiAi 2017.08.11. 17:17:32

Köszönjük, a cikk javítva.

Stenonis 2017.08.11. 17:55:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Óh, dehogynem verseny.
Verseny a lelkekért.
:)
És ebben a katolikus és ortodox egyház kezd komolyan vesztésre állni.

meszena 2017.08.11. 19:00:06

@Stenonis: Szerintem magyarul az evangélikál a legjobb megnevezés. Szó szerint ugyan evangéliumit jelent, de ez a szó magyarul már foglalt. Pl régebben a reformátusokat evangéliumi reformáltaknak nevezték (ev.ref.), de ma gyakran az kisebb hazai protestáns felekezetek között használatos a szó. Itt is használják így: evangelikal.hu

meszena 2017.08.11. 19:02:31

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
A bibliai könyvek keletkezésekor még nem is volt egyházszervezet... Tehát az egyház nem is írhatta.
Luther az apostoli tanítás alapján, az egyházatyák tanítására figyelve fogalmazta meg tanait. Maga is egy egyházatyáról elnevezett szerzetesrend tagja volt.

Stenonis 2017.08.11. 20:43:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Minden egyház úgy véli, hogy neki van igaza. Jelenleg globálisan az iszlám áll nyerésre. A keresztények közül, meg a protestánsok.

Honnan vetted, hogy az igazság nem tud veszíteni?
A Trianoni békéről hallottál már?