2017. máj 31.

Néhány dolog, amit nem tudtál a Sátánizmusról

írta: KisKirály
Néhány dolog, amit nem tudtál a Sátánizmusról

el_aquelarre.jpg

Sátánizmus - ami sötétségről, kegyetlenségről, ezotériáról, rituális áldozatról, vérgőzös orgiákról, és általában véve, nem kívánatos, antiszociális viselkedésről fest bennünk képet. De mégis, miről szól ez a vallás valójában? Hogyan határozzuk meg a Sátánizmust? Ténylegesen miben hisznek a Sátánisták? Ugyanaz a Sátánizmus, mint az ördögimádás? Az a kölyök Behemoth pólóban, mikor hazamegy, disznót fog ölni, aminek megissza a vérét? Ezen kérdések közül a legtöbbre, és még sok másik "miaszar?!" szagú tényre - többek közt a Katolikus Egyház részvételéről a Sátánizmus megalkotásáról - ad választ ez az agybizsergető poszt, mely a Sátánizmus több oldalát is megvizsgálja.

A Sátánizmus nem támogatja az erőszakot


Satanism Doesn't Advocate Viol... is listed (or ranked) 1 on the list Things You Never Knew About Satanism

A közhiedelemmel ellentétben, a Sátánizmus nem támogatja az erőszakot. Ami azt illeti, a Sátánizmus arra tanít minden embert, hogy önmagukra koncentráljanak, és hagyják, hogy mások úgy legyenek, ahogy szeretnének lenni. Egyetlen kivétel ez alól a szabály alól akad azonban - a bosszú. A Sátáni Bibliából vett idézet szerint

"Ha szabadon jársz, senkit se zavarjál. Ha valaki téged zavar, kérd meg rá, hogy fejezze be. Ha nem fejezi be, pusztítsd el."  

Forrás: DPJS

 

A Sátánizmus a vallásszabadságot, és az állam és a vallás különállóságát támogatja

 

Satanism Advocates Freedom of ... is listed (or ranked) 2 on the list Things You Never Knew About Satanism

Mikor Oklahoma Állam (USA) a Tízparancsolatról emelt szobrot szövetségi bírósága előtt, a Sátánisták készítettek egy hatalmas szobrot a Sátánista Baphomet alakról, amint azt gyerekek veszik körbe - a szobrot a Tízparancsolat szobra mellé szánták. Bár a műalkotást Oklahoma elutasította, a Tízparancsolat szobrát is eltávolították a vita eredményeképpen.  

Forrás: Jezebel

 

A Sátánisták Lucifert, mint szimbolikus felszabadító látják

 

Satanists See Lucifer as a Sym... is listed (or ranked) 3 on the list Things You Never Knew About Satanism

A Sátánisták Lucifert, a történelmi Sátánt, mint hős látják, aki elutasította Istent, hogy az irányítása alól felszabadulva élhessen. Lucifer egy metafora mindenki számára, aki azt az utat választja, amelyen nem asszimilálódik, vagy igázódik le valamely rendszer által, mint a kapitalizmus, a demokrácia, vagy szélsőséges esetben például a fasizmus.

 

Lucifer szorosan kapcsolódik Prométeuszhoz

 

Lucifer Is Closely Connected t... is listed (or ranked) 4 on the list Things You Never Knew About Satanism

Prométeusz, a görög mitológia egy alakja, ellopta a tüzet az istenektől, és az embernek adta azt. Súlyos büntetésben részesült tettéért, mely gyakorlatilag metafora arra, hogy valami olyan tudást adott az emberiségnek, mely által istenek nélkül élhettek - most már "láttak a sötétben". Lucifer Istentagadása a Keresztény tradícióban hasonló tagadásként, és felemelésként kezeltetik.

Forrás: European Academi Research

 

A Katolikus Egyház "találta fel" a Sátánizmust

 

The Catholic Church Invented S... is listed (or ranked) 5 on the list Things You Never Knew About Satanism

A 15. században a Katolikus Egyház azzal a meglepő ténnyel állt elő az európai embereknek, hogy kereszténység szerte vannak olyan illegális csoportok, melyek Sátánt imádják, és az Egyház, sőt mi több, a társadalom aláásásán munkálkodnak. Valójában ilyen Sátánisták azonban sosem léteztek. Ennek ellenére, egy két pap által a Sátánistákról írott könyv és útmutató alapján, az Egyház embereket kezdett máglyákra vetni, mondván hogy boszorkányok és ördögimádók. A Malleus Maleficarum című könyv szerint, a Sátánisták túlnyomó részt nők voltak, akik a tehenek tejtermelését képesek voltak megállítani, seprűnyélen repültek erdei orgiákra, és csecsemőket ettek.  

Forrás: Religious Tolerance

 

A Luciferánusok bálványozzák ugyan Lucifert, de nem Sátánisák

 

Luciferians Idolize Lucifer bu... is listed (or ranked) 6 on the list Things You Never Knew About Satanism

Bár a Sátánisták Lucifert mint az ideális személyt látják, de nem mindenki Sátánista, aki ezen a nézőponton van. Ez kicsit zavarba ejtően hangzik, és az is. Létezik egy filozófiai ág, Luciferiánizmus néven, amely a létezés elfogadott módjainak elutasításában látja a személy megvilágosodásának kulcsát. Akik e szerint a filozófia szerint élnek, Lucifert és Sátánt nem egy és ugyanannak látják.

Forrás: Gnostic Warrior

 

Két fő típusa van a Sátánizmusnak

There Are Two Major Types of S... is listed (or ranked) 7 on the list Things You Never Knew About Satanism

A Sátánizmus valamelyest hasonlít a Buddhizmusra - míg egyes Buddhisták úgy hiszik Buddha egy isten, mások nagy ötletekkel teli emberként tekintenek rá. Ez a látásmód a Sátánizmusra is igaz. A teista Sátánisták mint felsőbb lény tekintenek Sátánra, és imádják. Az ateista Sátánisták a Sátánizmust a gondolat egy filozofikus iskolájának tekintik, és ezen filozófia morális és etikai tanításai szerint élnek.

Forrás: About

 

A legtöbb Sátánista zenekar valójában messze nem Sátánista

 

Most Satanic Bands Aren't  is listed (or ranked) 8 on the list Things You Never Knew About Satanism

Általában a Sátánizmus és a heavy metal között párhuzamot húznak az emberek, de ezen bandák még kicsit sem Sátánisták. Tom Ayara, a Slayer énekese, akinek kezei közül olyan című albumok kerültek ki, mint a God Hates Us All (Isten mindannyiunkat gyűlöl), Christ Illusion (Krisztus-illúzió), és South of Heaven (A Mennyországtól délre), valójában Keresztény, aki a Sátáni képeket zenekarának sötét, agresszív képet adjon. A Black Sabbath Ozzy Osborne-ja, aki magát mint a sötétség hercege írja le, és dalszövegei az okkultizmust, a Sátánizmust, és Aleister Crowley munkásságát dolgozzák fel, az Angol Egyház tagja.

 

Sátán feminista volt

 

Satan Was a Feminist is listed (or ranked) 9 on the list Things You Never Knew About Satanism

Sátánt, néhány ember mint az első feminista, és a nők felszabadítója látja, köztük a Stockholmi Egyetem professzora, Per Faxneld is. Elvégre Sátán volt Éva felbujtója a tudás almájának leszakajtására, ami által kiszabadult Isten rabszolgaságából. A történelem során Sátán gyakran volt olyan nőkkel asszociálva, akik a patriarchátus, az elnyomás, és a tradicionális nemi szerepek ellen küzdöttek, miközben az egyenlőségért, a szexuális szabadságért, és az autonómiáért harcoltak.

 

Köszöni a Sátánizmus, életben van, és jól is érzi magát Amerikában

 

Satanism Is Alive and Well in  is listed (or ranked) 10 on the list Things You Never Knew About Satanism

2003-ban Mike Grace, egy teljesen normális, dolgozó, Michigani fickó megalapította a Sátánizmus Reformált Egyházát, azzal a céllal, hogy a szociálisan érzékeny Sátánistákat közösségbe kovácsolja. Boldog házasságban, három gyerekkel, Mike azt mondja a Sátánizmusról hogy

Önmagunk iránti felelősség, és nem csak simán hedonizmus. Jól kell hogy érezd magadat, de sosem mások kárára.

Forrás: Metro Times

 

Sátán egy ördög, nem Az Ördög

 

Satan Is a Devil, Not the Devi is listed (or ranked) 11 on the list Things You Never Knew About Satanism

Szinte minden vallásnak megvannak a maga ördögei. Még a Hinduizmusnak is, és a Judeo-Keresztény vallások előtti idők vallásainak, a monoteizmusnak és a pogányságnak is. A vörös bőrű, tüskefarkú, és szarvas ördög csak egyike a rengeteg figurának melyet a szervezett vallások találtak fel, hogy a rendszer filozófiájának antitéziseként lobogtassák - a szükséges ellensúlyként. Sátán is ezen alakok egyike, a Judeo-Keresztény vonalból. A Sátán szó héber eredetű, jelentése "ellenfél" vagy "ellenlábas".

Forrás: Human Religions

 

Az Okkultizmus és a Sátánizmus két különböző dolog

 

Occultism and Satanism Are Not is listed (or ranked) 12 on the list Things You Never Knew About Satanism

Többnyire a média és a tömegek képzelete a Sátánizmust és az Okkultizmust egy kalap alá veszi. Valójában azonban a Sátánizmus csak egyike azoknak a számtalan dolgoknak, melyeket az okkultizmus zászlaja alatt találunk. Az "Okkultizmus" egy nagyon sok mindent magába tömörítő jelenség: a miszticizmustól és Aleister Crowleytól, és vallásától, a Thelemától, az asztrológián, alkímián keresztül, az ősi hitekig, mint a druidák világa. A definíció szerint azonban az okkultizmus nem több, mint a természetfeletti tanulmányuzása - alapvetően minden, ami nem tartozik a tudomány körébe.

 

A Sátánizmus legalább annyira inspiráló, mint ijesztő

 

Satanism Inspires as Much as I is listed (or ranked) 13 on the list Things You Never Knew About Satanism

A Behemoth nevű extrém-metál banda a zenéjében mélyen ássa magát Sátán filozófiájába. A frontember Nergal szerint

Számomra Sátánban található minden, ami fontos nekem. Roppant mód kedveltem mindig is a szabadságot és autonómiát, a szabad gondolkodást, és az intelligenciát. Sátán mindig is erős szimbóluma volt ezeknek az értékeknek, így könnyű vele azonosuljak.

Sötét, keresztényellenes látványviláguk ellenére ők lettek letartóztatva, megbírságolva, és kitiltva Oroszorszából, és Nergalnak hazájában, Lengyelországban bíróság elé kellett állnia istenkáromlásért, amiért a színpadon összetépett egy Bibliát.

 

Azoknak a norvég templomégetéseknek semmi köze nem volt Sátánhoz

 

Those Church Burnings in Norwa is listed (or ranked) 14 on the list Things You Never Knew About Satanism

Inkább a Kereszténységhez volt közük. Az 1990-es évek black metal színtere sok mindenről szólt, közte arról a vágyról is, hogy ismét magukhoz öleljék az északi népek az ősi hitvilágukat, és elutasítsanak olyan imperiális ideákat, mint a Kereszténység. A templomok égetése egy módja volt a kiábrándult fiatalságnak arra, hogy erőszakosan elutasítsa a kultúrájukra telepedő vallást. Általánosságban, a black metal zenekarok inkább érdekeltek az északi pogányságban, mint a Sátánizmusban, és az általuk használt Sátánista képvilág inkább szól a Kereszténység elutasításaként.


Forrás: Until the Light Takes Us

 

A pentagramma eredetileg nem Sátánista szimbólum

 

The Pentagram Isn't Origin is listed (or ranked) 15 on the list Things You Never Knew About Satanism

Az ötágú csillagot, a pentagrammát, a Sátánista Egyház használja mint szimbólumát. Szóval elég ironikus, hogy eredetileg a Judaizmusban és a Kereszténységben volt használatos ez a számukra pozitív tartalmat hordozó jelkép. A zsidó hagyományban, Salamon izraeli király pecsétgyűrűjén volt. A Kereszténységben sok asszociációt fedezhetünk fel az ötágú csillaggal kapcsolatban, és egy időben maga Krisztus szimbolikája volt - minden ága a keresztre feszítésből szerzett egyik sebére utal.

Forrás: Temple Study  

 

A Sátánizmus egy relatíve új vallás

 

Satanism Is a Relatively New R is listed (or ranked) 16 on the list Things You Never Knew About Satanism

Sokakban úgy él a Sátánizmus, mint egy ősi vallás, mely gyökereit a Kereszténység kezdeteihez vezetheti vissza. Valójában azonban a Sátánizmus, mint szervezett vallás még a Beatlesnél is fiatalabb. Ugyan az első szervezett formái a Sátánizmusnak az 1930-as évektől jelen van, a Sátán Templomának megalapítása 1966. április 20-áig váratott magára. A Sátánizmus ősi eredetének ötlete talán olyan klasszikus irodalmi művek mentén született, mint az Elveszett paradicsom John Milton tollából.

 

Baphometet Mohamedből származtathatjuk

 

Baphomet Comes from Mohammed is listed (or ranked) 17 on the list Things You Never Knew About Satanism

A modern Sátánizmus egyik meghatározó figurája Baphomet, a kecskefejű, meztelen női felsőtesttel trónoló démoni alak. A kecske hasonlóképp a Keresztény birkához, szoros asszociációt képez - a kecske az egyénhez, míg a birka a nyájhoz. Baphomet neve először 1098-ban jelenik meg, és további előfordulásai mint Közel-Keleti forrásokban találhatóak, mely területen a Keresztes háborúk zajlottak. Ma már széles körben elfogadott az a gondolat, hogy a Baphomet kifejezés a Mahometből származtatható, mely a korabeli franciák szava volt Mohamed prófétára. Így Baphomet, mint a Kereszténység ellensége a Sátánizmussal való asszociáció nyomán, Mohamedtől származik, a Közel Keleti Keresztes háborúk alapján.

(a korábbi újramegújrán ugye erről hosszasan szó volt, EZEN a linken megtalálható az anyag)

Forrás: Ultra Culture 

 

A Sátáni Pánik nem Sátánról szólt

 

The Satanic Panic Wasn't A is listed (or ranked) 18 on the list Things You Never Knew About Satanism

Az 1980-as években Amerikát egy tömeghisztéria tartotta fogságában, melyet ma mint a Sátáni Pánik emlegetünk. A média, és a tömegek, mindenféle feltételezetten rituális módon elkövetett bűncselekményekért, gyilkosságokért, és sokszor gyerekeket is érintő szexuális visszaélésekért a Sátánizmust okolta. A hisztériának komoly köze volt egy könyvhöz, a Michelle Remembers-hez, mely egy feltételezetten első kézből vett igaz történet elbeszélése egy kislány által, akit "rituálisan zaklattak" a Sátánisták. A könyv egy részében Michelle direkt konfrontálódik Sátánnal, azonban Jézus és Szűz Mária megmentik őt. Még a hisztéria idején nevetségesnek és abszurdnak kiáltották ki a könyvet, és nem fedeztek fel valódi kapcsolatot "sátánista rituálék" és a bűncselekmények között, ezzel téve egy szintűvé azt a McCarthyzmussal (erről később). 

Forrás: io9

 

A Sátán Egyháza a feminizmus-ellenes feminizmust támogatja

 

The Church of Satan Promotes A is listed (or ranked) 19 on the list Things You Never Knew About Satanism

Szóval mi a fenét is jelent ez? A Sátán Temploma által egyik legnagyobb becsben tartott érték, az önállóság, és így hisznek abban, hogy a nő, mint olyan, azért vonzódik Sátánhoz, hogy elutasíthassa a patriarchális irányítást, és a vezetést önmagának szerezze meg. Az Egyház a feminista mozgalmat gyengének látja, és úgy véli hogy a céljuk pusztán egy mesterséges áldozati közeg létrehozása a nők számára, miközben olyan külső forrásokra hagyatkoznak az egyenlőség ideájának megvalósítása tekintetében, mint a kormányzat. A gondolatmenetnek megvan a maga logikája, még akkor is, ha egy olyan szervezettől származik, melynek vezéralakjáról olyan képek készültek, melyeken ruhában pózol meztelen, állatmaszkos nők között.

Source: Church of Satan

 

A Sátánizmus népszerűsége robbanásszerűen nőtt a második világháborúban, és a Berlini fal leomlása után

 

Satanism Blew Up in the Second is listed (or ranked) 20 on the list Things You Never Knew About Satanism

Az 1990-es években, a Szovjetunió összeomlását követően a korábbi szovjet államok is megélték a maguk kis Sátáni Pánikját. Litvániában, és Lengyelországban, a hírek hirtelen tele lettek a feltételezetten sátánista bűncselekményekkel, és tömeghisztéria alakult ki, mely szerint több ezer ember imádja ezen országokban az ördögöt. Lengyelországban holttesteket kezdtek felfedezni fejjel lefelé fordított keresztek és Sátánista üzenetek mellett. Ezen esetek későbbi vizsgálata során derült ki, hogy mindennek vajmi kevés köze van a szervezett, vallásos Sátánizmushoz, viszont az extrém társadalmi depresszióban elkeseredett fiatalsághoz már annál több. Sátánt használták ugyanis a Katolicizmus elleni tiltakozás eszközeként, mely ezen országok fő elnyomó hatalmai voltak.

Source: BBC

 

A poszt az alábbi cikk fordítása: http://www.ranker.com/list/satanism-facts-and-trivia/will-gish 

Szólj hozzá

alapok érdekesség