2017. júl 07.

Mi is van a sátánizmus hirtelen népszerűvé válása mögött?

írta: YuukiAi
Mi is van a sátánizmus hirtelen népszerűvé válása mögött?

1_6_1.jpg

Az elmúlt években nem egyszer ugrásszerűen megnőtt a média figyelme azon emberek irányába Amerikai Egyesült Államokban, akik nyíltan kapcsolatot ápolnak a TST nevű csoporttal. Elgondolkodtató lehet, hogy pontosan mi is az, ami arra sarkall valakit, hogy egy egyesek által „tiszta gonosz”-nak nevezett dologgal fonja össze magát.

Nos, van egy kulcsfontosságú tényező, amit a legtöbb ember figyelmen kívül hagy, miután elolvasta a sátánista-témájú litániákat a hírekben, amik megszaporodtak az utóbbi pár évben: míg sok aktivista magát sátánistának nevezi, a legtöbbjük valójában ateista.

A TST az a csoport, akiket talán a legtöbbet emlegetnek a mostanság az amerikai hírekben, mivel az aktivistáik sürgetik az egyház és az állam elkülönítését, és többek között támogatják az abortuszhoz való jogot. A felszínen az olvasók feltételezhetik, hogy ezek a személyek valahogy teológiai értelemben vállalnak közösséget az ördöggel, keresve a sötét oldal imádatát, nyilvánvaló és botrányos módon.

De amíg a „sátánista” kifejezés szemrevaló, merüljünk el jobban az egyesület céljai és szándékai között, amik tisztázzák, hogy ez a világnézet sokkal inkább ateista. A TST a következőképp határozza meg céljait:

„A TST megkönnyíti a kommunikációt és a mobilizációt a politikailag tájékozott sátánisták és a materialisták között, és támogatja az egyén szabadságát.”

Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek problémás az, hogy „ateista aktivista csoportnak” titulálják, ahogyan azt a Detroit Metro Times riportjában is olvashatjuk.

„Mi magunkat istenség-tagadó sátánistának tekintjük. És vallási szervezetként -ez egy nagyon fontos megkülönböztetés,” mondta Jex Blackmore, ellenkezésképpen a vállukat nyomó ateista címkével szemben, amit néha rájuk nyomnak. „Például a hindukat néha istenség-tagadónak hívják. És nem hívhatod őket politikai hindu aktivistáknak vagy ateista aktivistáknak.”

„Nagyon fontos szempont az, hogy az emberek hogyan értenek meg minket. Éppúgy, mint az, hogy találkozunk olyan emberekkel, akik azt gondolják, hogy mi a Sátán Bibliai koncepciójára építünk, illetve akik szerint csak úgy teszünk, mint a sátánisták, és nem igazi sátánisták vagyunk. Az ateista sátánizmus a modern sátánizmus egy része. Azért harcolunk, hogy eloszlassuk a tévhiteket.

Ha ez segít: az ateisták nem tekintik magukat vallásosnak. Az istenség-tagadóknak van vallásuk, csak Isten nélkül. Ez a különbség." - mondta még Jex.

Így amíg néhány teológiai szőrszálhasogatás húzódik, egy dolog tiszta: a TST tagjai nem imádják az ördögöt, mint létező alakot.

Valójában a csoport honlapjának FAQ része egyértelművé teszi, hogy a szervezet elutasítja a „babonákat” és ennek eredményeként nem „támogatják a hitet a személyes Sátánban”. Helyette a TST a racionalitásra fókuszál és az ördögöt mint a lázadás szimbólumát látják az „önkényes hatalommal” szemben.

„Hogy magunkhoz ölelhessük Sátánt, magunkhoz kell ölelni azt a racionális felfedezési vágyat, melyet kivonhatunk a természetfelettiségből és a réges-régi hagyományokon alapuló babonákból. A sátánistáknak ajánlott arra törekedni aktívan, hogy élesítsék a kritikus gondolkodásukat és gyakorolják az ésszerű szabadgondolkodást az élet minden területén. A hitünknek a materiális világról alkotott legújabb tudományos tények irányába kell nyúlnia – sohasem fordítva.”

Ahogy kiderült, a sátánizmus egészen bonyolult, különböző ágakkal – vagy megnevezésekkel -, amelyek az idő múlásával fejlődtek ki. A történelmi sátánizmus az Encyclopedia Britannica szerint magába foglalja a hitet és imádatot a judeo-keresztény ördög iránt, másfelől Isten elutasítását. A sátánizmus más formái az ördögre mint a judeo-kereszténységhez nem kapcsolódó istenség tekintenek – és mások, mint a TST is, ennél szimbolikusabb megközelítést alkalmaznak.

Az „ateista, agnosztikus vagy a deista” hitrendszerek, az Encyclopedia Britannica ide vonatkozó része alapján

„nem támogatják vagy alkalmazzák a gonoszt bármilyen szó szerinti értelemben, de az individualizmusnak és az etikai egoizmusnak extrém formáit vallhatják és elutasíthatják a hagyományos ábrahámi vallásokat, különösen a kereszténységet, mint álszent és elnyomó vallás.”

A TST például megkülönbözteti magát a LaVey-féle sátánizmustól, egy másik szimbolista sátánizmustól, mondván hogy a két iskola különbözik többek között a „szociál-Darwinista retorikában”.

2_4.jpg

Zavaró tényező lehet, hogy a TST a hibás megfigyelés miatt olyan csoportnak tűnhet, ami az embereket a Sátán alakjának imádatára bátorít, főleg hogy a szervezet keresi az alkalmakat, hogy emlékműveket helyezzen el, iskola utáni klubokat szervezzen és gyerekeknek szóló könyveket adjon ki.

A csoport azzal is kapott figyelmet, hogy támogatja a nők testi-lelki egészségét, ami magában foglalja az abortuszhoz való jogot és az azonos neműek közötti házasságát.

 

A poszt teljes egészében  írásának fordítása, mely a Faithwire-en jelent meg. Teljes URL.

Szólj hozzá

alapok tst