2017. júl 30.

A keresztény gyermeknevelés egy szakértője szerint meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy erkölcstelen bűnösök

írta: YuukiAi
A keresztény gyermeknevelés egy szakértője szerint meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy erkölcstelen bűnösök

erkolcs_2.jpg

Egy népszerű keresztény rádió arra ösztönzi a szülőket, hogy gyerekeiket  arra tanítsák, hogy ők „erkölcstelen bűnösök”

A „Family Life Today” egy népszerű keresztény rádiós program az Amerikai Egyesült Államokban, amely célja „biztosítani a gyakorlati válaszokat a Biblia alapján a mostani párkapcsolatokkal és családdal kapcsolatban felmerülő kérdésekre”.

Egy 2016-os adásában, melynek címe „Mutasd be a gyermeked Istennek” és amelynek műsorvezetője Bob Lepine volt, azt vitatták meg, hogy hogyan tanítja a „vallásgyakorlást” a kislányának - így például:

Amikor a lányom, Amy, kevesebb mint kétéves volt, elkezdtem a vallás gyakorlására tanítani. Az ölembe ültettem – valójában… azt hiszem, kevesebb mint egy éves volt. Az ölembe ültettem, és egyszerre volt aranyos és bújós, tudja? Hozzám bújt. Lenéztem rá és azt mondtam: „Tudod mit? Te egy erkölcstelen bűnös vagy. Bizony, az vagy. Bizony, az vagy. Te egy erkölcstelen bűnös vagy.” Próbáltam elérni, hogy már a kezdetektől értse az ő romlott természetét.

Lepine így folytatta:

Kegyetlennek hangzik, nem igaz? De az igazság az – ahhoz, hogy megértse, ki Isten, először az ő reménytelen állapotát kell megértenie. Nekem kellett ezt elmondanom, mert – ha ránéz egy újszülöttre, azt gondolja, hogy milyen aranyos.  Abba a gondolatba ringatjuk magunkat, hogy ezek a babák elragadóak, drágák és csak jók. És a valóság az, hogy semmi jó nem lakozik a testében. Vagyis ma már igen, mert Krisztus követője. De azokban a napokban egy erkölcstelen bűnös volt.

Egy kétéves gyerek nem romlott. Az a romlott, amikor egy felnőtt azt sulykolja a gyerekekbe, hogy ők „erkölcstelen bűnösök”, amíg nem lesznek „Krisztus követői”.

A FamilyLife elnöke, Dennis Rainey és a műsorvezető Bob Lepine elnevetgélt a feltételezett szükségességéről annak, hogy ártatlan gyerekekbe neveljék az erkölcstelen bűnös létüket, mielőtt bemutatták vendégüket, Bruce Ware-t, professzionális teológiai és „keresztény nevelési szakértőt”, aki a Kentucky-i Louisville-ben, a Southern Baptist Theologial Seminary-n tart szisztematikus teológia előadásokat.

Miután bemutatták, Ware a házigazdával együtt nevetett, miközben egyetértett a ténnyel, hogy a totyogók valójában „erkölcstelen bűnösök”, akiket meg kell javítani, megjegyezvén:

Ahogy mondtad, Bob – úgy értem, ha ránéz ezekre az édes kisbabára – de legbelül máris tudod, hogy a bűnös természet sokféle módon megmutatkozhat.

A hármas ezután megvitatta a módszereket és az eszközöket arról, hogyan lehet belenevelni a fiatal gyerekekbe a keresztény hitet. Az egész beszélgetés egészen szörnyű volt, főleg a kedélyes hangvétel miatt (és a bódítóan kellemes fuvola- és zongoraszó háttérrel).

A szomorú tény, hogy ez a megvető attitűd a gyerekek felé nem meglepő; sok, de nem minden konzervatív keresztény hiszi azt, hogy minden gyermek tökéletlenül születik – az erkölcstelen bűnöst meg kell büntetni és ezzel megbarátkozva kell őket úgy erőszakolni, hogy „megmentetté” váljanak.

Igaz, ez 2016-ban történt, de ne feledkezzünk meg arról, hogy sokkal közelebbi - mind térben, mind időben - események is megmutatják Isten útjainak morbid mivoltját, nem csak a mentális, hanem a fizikai fenyítés szempontjából is. Idén áprilisban kavart nagy szelet a "gyerekverős könyv". Dr. Ray Kuzma "Az első 7 év" című könyvéről van szó, mely szerint

Miután imádsággal átgondoltunk minden más lehetőséget, ha úgy érezzük, csak a verés lenne célravezető, imádkozzunk gyermekünkkel együtt! Beszéljük meg a probléma súlyosságát, és hogy mit szeretnénk, mit tanuljon meg a verés által. Csak ezután verjük meg.

és

Ha bejelentjük, mennyi lesz, segít saját magunkat kordában tartani.

És akkor álljon még itt a könyv terjesztéséért felelősséget vállaló Advent könyvkiadó boltja.

6zgtvywkxlcqcg6ss.jpeg

 

Záró gondolat: A gyerekek vallásos kiképzése rossz, és arra tanítani a gyerekeket, hogy „erkölcstelen bűnösök” gyerekbántalmazás.

 

A poszt  2016. Május 24-én, a palatheos.com-ra írott anyagának fordítása. A keretezett rész forrása a 444.hu 2017.04.18-án, Szily László által írt anyag. Teljes anyagok ITT (palatheos) és ITT (444).

Szólj hozzá

gyereknevelés jövőnk Magyarország