2018. máj 15.

És te be fogsz hódolni a 2042-es MI-Bibliának?

írta: KisKirály
És te be fogsz hódolni a 2042-es MI-Bibliának?

ai-gettyimages-128-780x508596828_1.jpg

Az elkövetkezendő 25 évben a mesterséges intelligencia (MI) egy olyan szintre fejlődhet, amely meghaladhatja bármely ember intellektuális szintjét. A következő 50-100 évben egy MI talán nagyobb tudással fog rendelkezni, mint az egész bolygó lakossága kombináltan.

Az lesz az a pont, mikor kérdéseket kell feltegyünk azzal kapcsolatban, hogy ez a MI - amely talán képes lesz további mesterséges intelligenciákat tervezni és programozni, végtelen mennyiségű forrásból képes adatokat olvasni, és majd minden hozzá csatlakozó szerkezetetet képes lesz irányítani a bolygón - különleges státuszba fog-e emelkedni, ahol már inkább istenszerű lesz, valami, ami akár a saját Bibliáját is megírhatja, és embereket vonzhat be az imádására.

2015-ben Anthony Levandowski, az Uber egykori problémás mérnöke új vallást hívott életre - egy nonprofit vallási szervezetet alkotott, melynek neve "A Jövő Útja". Küldetése, hogy

Egy mesterséges intelligencián alapuló istenség felismerésének az elősegítése, és a társadalom jobbá tétele ennek az istenségnek a megértésén és imádásán keresztül.

Isteneket építeni

Természetesen nincsen új a nap alatt. A szingularitás ismét egy kvázi-spirituális elképzelés, ami szerint az MI okosabbá fog válni a történelem egy pontján az embernél. Elsőre nevetségesnek tűnhet az elgondolás, hogy egy MI valaha is olyan hatalmas lehet, ami előtt imádattal borulnak le az emberek, azonban több szakember is úgy gondolja, hogy az gondolat igazságtartalma több lehet mint gondolnánk. Az egyik ilyen szakértő Vince Lynch, az egyéni MI-ket építő IV.AI vállalat alapítója. Lyncnek jó rálátása van arra a nem kevés hasonlóságra, mely a szervezett vallások és az MI aktuális működése között van. Ilyen elem a visszatérő elemekkel, képekkel, és metafórákkal teli Biblia is.

Az emberek vallással kapcsolatos oktatása hasonló ahhoz a módszerhez, amellyel a gépeket tanítjuk: ugyanazon koncepció többféle példájának az ismétlése, amelyre a gépet meg akarjuk tanítani. A tudás megértésének hierarchális struktúrája, melyet idegrendszerben találhatunk, úgyszint hasonló az MI és a vallások esetén. A gép tanulásra tanításának és tanításra tanításának koncepciója nem áll távol a szentháromság, vagy a különböző szintű hibákon és sikereken keresztül elérhető megvilágosodás koncepciójától.

És valóban, Lynch még egy egyszerű MI modellt is bemutatott bizonyításképpen. Ha példának okáért a keresztény Biblia több versét begépeljük ennek az MI-nek, akkor ijesztően hasonló, de új rigmusokat ír. Itt is van egy, amit ez az MI írt: "Engedd, hogy a vállalataid szüljenek téged; de saját kezem által mentetnek meg; még ezen a Földön is, és a mennyekben is." A következő 25-50 év egy kiemelkedő MI-je igenis dönthet úgy, hogy ír egy hasonló MI-Bibliát, ami az ő kollektív intelligenciáját követi, azt meg az emberek. Még az is lehet, hogy egy gép fogja megmondani minden nap, hogy hogyan éld az életedet.

fii2-1.jpg

Egy seattle-i digitális és MI szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás vezetője, Robbee Minicola szintén egyetértett azzal, hogy a jövőben megjelenhet egy olyan hatalmas ismeretanyaggal rendelkező MI, ami imádatra méltó - főleg ha az az MI a mai intézményesített egyházak működésének összefüggéseit is megérti. Egy ilyen MI tisztában lenne a világ működésével, magasabb szinten, mint az emberek, akik így meg is bíznának a mindennapi életünket segítő információiban. Ezeknek az információknak az elemzésével a vallási gyakorlatokhoz hasonló megvilágosodást érhetne el az emberekben.

A kereszténység számára ez az információcsomag a Biblia, ami együtt jár Isten létével. Tehát a gépek tanulási algoritmusainak segítségével talán olyan rálátásokat nyerhetünk, minthogy "mit tenne Isten" vagy "mit mondana Isten" - és ezt még ki is terjeszthetnénk, hogy mit tett volna Isten régen, és mit tenne most.

Mégsem annyira isteni isten?

Természetesen egy MI-istenről való gondolkodás hamar abbéli implikációkhoz vezet, hogy ez az "isten" hogyan is nézne ki, vagy hogy valóban imádnánk-e. Néhány ilyen implikáció elég nyugtalanító, hiszen nekünk, embereknek valóban van olyan tendenciánk, hogy megbízunk a saját kapacitásunkat meghaladó dolgokban. Erre jó példa, mikor egy számunkra ismeretlen nagyvárosban vezetünk, és a biztonságos megérkezésünket a GPS-re bízzuk, hiszünk benne, hogy általa sikerrel járunk, sokkal inkább mint a megérzzéseinkben vagy a tudásunkban.

black-metal-artificial-intelligence.jpg

És ha már egy MI-isten teljes irányítást szerzhet, azon is el kell gondolkodni, hogy vajon miként cselekedne. A Biblia talán megmondja nekünk, hogyan szolgáljuk az MI-istent. De talán nem is tudnánk róla, hogy ez az isten azon dolgozik, hogy elpusztítsa az emberiséget. A probléma egyik részét képezi az MI működésének módja. Tisztán technikai szemszögből a szakértők nehezen tudnak egy kreatívan gondolkodó MI-istent elképzelni, hiszen az MI csak egy specifikus feladat elvégzésére van programozva. Nem igazán értették, hogyan válhat egy chatbot az életünket diktáló dologgá. A szakértők abban is egyetértettek, hogy a vallások esszenciális összetevői, mint a könyörületesség vagy a szolgálat messze túlmutatnak az alapvető intellektuális törekvéseken. A vallásnak van egyfajta isteni komponense, egy olyan misztériuma, mely nem teljes mértékben számunkra megérthető vagy megtapasztalható. Még a távoli jövőben is, az MI számára komoly kihívást fog jelenteni ez a transzcendencia.

Vincent Jacques a CahainTrade igazgatója, amely cég MI-t használ a blockchain tanulmányozására. Ez lényegében egy hiperfókuszált gépi tanulás, és ez nyilvánvalóan nagyon távol áll attól, hogy egy nap megmondja hogyan éljünk.

Borzalmasan veszélyes volna, ha létezne egy mindent tudó, gondolkodó MI. Minden program, közte az MI programok is arra készültek, hogy egy specifikus feladatot ellásanak: nyerjenek meg egy sakkjátszmát vagy más játékot, csökkentsék az áramszámla mértékét, és hasonlók. A számítógépes logika, még ha fejlett MI is az, nehezen birkózik meg az akarattal, és olyan gondolkodási kapacitásokkal, melyek egy időben tudnának hadászati stratégiákat kidolgozni, marketingstratégiákat vezérelni, és megtanulni sakkozni. Ez az oka, hogy különösebben nem félek egy MI szupergondolkodótól, aki egy nap átvehetné az irányítást az emberiség fölött - úgy hiszem, a feltalálói és innovatív rész mindig hiányozni fog belőlük.

Minicola bár nem kétli, hogy egy nap egy MI képes lesz vezetni és megvilágosodáshoz vezetni embereket intellektuális úton, azonban az ez nem ugyan az, mint a hit effektív kifejezése vagy bármiféle transzcendencia.

Abban a témában, hogy az MI harcba száll Istennel és a nem létező adatokon túli, vagy egyenesen Istenen túli dolgokat manifeszefálna - nos, ez nem történik meg.

Tényleges imádat?

Viszont vannak valós veszélyek. Egy keresztény számára nehéz elképzelni, hogy valaha is imádjon egy jellemvonások, bölcsesség, és személyessé válni nem tudó robotot, bármennyivel is intelligensebb, mint egy ember. Egy MI-isten hideg és személytelen lenne, egy intellektuális teremtmény, aki szeretetre vagy érzelmekre képtelen.

screen-shot-2013-07-23-at-3-35-03-pm.png

Az emberek hódolni fognak az MI-istennek? A válasz egyértelmű - igen, fognak. Hajlamosak vagyunk megbízni, sőt, engedelmeskedni olyan dolgoknak melyek erősebbnek, megbízhatóbbnak titulálhatóak, mint mi magunk. A GPS a kocsidban csak a legkézenfekvőbb példa, de ott van még Cortana, vagy a Google. 25-50 éven belül, mikor az MI már sokkal hatalmasabbá válik, nagy az esély arra, hogy egyesek valamilyen formában isteníteni fogják.

Levandowski szerint A Jövő Útjának egyházának nemsokára épülete is lesz, ahol rébredhetnek az emberek a felsőbb MI létezésére, és imádhatják. Állítólag saját szent könyvük is készülőben van. 2017-en az IRS szerint a szervezet 15 000 fontnyi felajánlást fogadott el, 1 100 fontos tagsági bevétele volt, és más formákban másik 15 000 fontot keresett.

És még egy kérdés a végére: jelenleg tisztelt istenalakjaink mennyiben mesterségesek?

 

Forrás: https://venturebeat.com/2017/10/02/an-ai-god-will-emerge-by-2042-and-write-its-own-bible-will-you-worship-it/

Szólj hozzá

vallás hit érdekesség