2018. máj 18.

Te is szurikáta vagy

írta: KisKirály
Te is szurikáta vagy

profane-abuse-of-animals-susan-cafarelli-burke_1.jpg

Zara, a szurikáta elpusztulásától zeng a magyar sajtó napok óta. Azonban érdemes volna kicsit a szurikáták mögé nézni is - Zara élettelen teste mögött hegyben állnak az értelmetlenül meghalt élőlények.

Ugyanis Zara csak egy, a közelmúltban névtelenül elpusztított élőlények sorában, és mégis nyomában a népharag úgy elevenedett meg, mint Pompei felett a vulkáni hamu.


A szurikáta esete a posztban megjelenő továbbiakhoz képest egyedülálló, egy reflex volt, amit biztosan sokunk megtett volna, főleg gyerekként. Hibázott a szülő, hibázott az állat kiállítója. Hogy a gyermek miért nem? Következik itt néhány példa, amire ugyan azok a reakciók érkeztek anno mint erre az esetre. A kérdés az, hogy jól van-e ez a reakció jelen esetben az emberektől, és ebben a formában amiben megjelent?

 

Vigyázó szemetek... már nem is tudni merre vessétek

Pédául Budapest XIII. kerületének irányába, ahol 2016-ban a Tüzér utca és a Hun utca sarkánál található kutyafuttatónál elevenen felgyújtották egy sündisznót. Az összeégett tüskéjű, de még élő sünt állatszerető emberek találták meg és vitték orvoshoz. Eleinte úgy tűnt, hogy meg tudják menteni az életét, de pár napra rá elpusztult. 

Vagy például Budapest III. kerületének irányába, ahol egy macskát nyúztak meg élve. Az Állatmentő Sereg szerint "Állatorvosaink is megállapították a szándékosságot. Pedig ők tényleg hisznek még az emberekben, keresték a kapaszkodót, hogy mi képes még ilyen borzalmakat okozni, de csak egy eredményre vezetett minden vizsgálat....ezt ember tette." 

Vagy például Nagycserkesz irányába is vethetjük tekintetünket. Ismerős esetleg Fülöp kutya története? Ha nem, akkor arról van szó, hogy vödörnyire dagadt fejjel mentették meg egy nagycserkeszi udvarról Fülöpöt, miután a tulajdonosa gyakorlatilag végignézte, ahogy a nyakára kötött lánctól hónapok alatt lassan eltorzul, miközben éhezik. Sokáig küzdöttek az életéért, de az állat végül belehalt a kínzásba. De Fülöp is "csak" egy a sok közül. „Sajnos, rengeteg ilyen állatot kell menteni, egyáltalán nem egyedi eset: kiskorában megköthették, és ahogy nőtt, lassan belenőtt a nyakába a lánc. Ezért ödémásodott el teljesen a feje, miközben a kutya csontsovány volt, hiszen alig kaphatott enni” – mondta Kovács Brigitta, az Állatbarát Alapítvány munkatársa. Vélhetően hónapokig tartott a szenvedése, mikor valaki észrevette, milyen állapotban van. 

De nézhetünk Jászapáti felé is. Ott 2 éve egy gólya jött arra haza, hogy gyerekek lerúgják labdával, eltörik a végtagjait, majd agyonverik egy darab kővel, végül pedig behajítják az általános iskola udvarára a tetemét. 

Vagy lehet időközben a szurikáta-vérgőztől elfelejtettük hogy mi a fene is történik az országban? A fenti pár, kiugró példa valójában csak csepp a tengerben. Ott van még a damóci agyonvert kutya, gyerekek tették. A budapesti kutya, akit zsákban hajítottak ki, és lerágta a saját lábait. A Vásárosnaményben a játszótéren, a bottal agyonvert őz. És még sok másik, amik nem kerültek a hírekbe. De van ijesztőbb példa is, mely egyben figyelmeztető jel is.

Nemzeti leVágta

Óriási felháborodás mellett keringett a Facebookon egy tízperces videó arról, milyen horrorisztikus tragédiával ért véget egy versenyló élete, amely a Nemzeti Vágta sarkadi előfutamában sérült meg. A felvételt több tízezren látták, többezres megosztása van. Az esetről később a Nemzeti Vágta szervezői kiadtak egy közleményt, de az több sebből vérzett.  A videó helyszínén, a nő elmondása szerint Sarkadtól egy kilométerre, Sarkadkeresztúr felé egyébként több állattetem is van, egy csikó például simán egy konténerbe van betéve, de vannak vaddisznók is. És a versenyló teteme, fejlövéssel, kitört lábakkal, fejbelőve, megnyúzva a nyereg alatti bőrterületen, épp ott, ahol a ló egyedi azonosítójele található, nyakán megvagdosva, illetve egy levágott lábbal, különös módon nem a sérült láb volt az. A ló sorsáról annak gazdája a kórházban azt mondta: „Úgy tudom, feltették egy lószállítóra, elvitték a sarkadi dögtelepre és elaltatták. Azóta sem láthattam, nem tudtam elköszönni tőle, így sosem fogom tudni túltenni magam a történteken.” 

A nő is utal rá, és a videó alatti kommentek is azt írják, hogy valószínűleg azért nyúzták le a lovat ismeretlenek, hogy eltüntessék a bőréből az azonosításra szolgáló billogot, és azért vagdosták szét a nyakát, hogy a chipet megtalálják és kiszedjék. A nő állítása szerint a ló útlevelét még nem kapta vissza a szervezőktől, „hogy más lónál felhasználják”. Nem zárható ki, hogy a szerencsétlenül járt ló húsát eladásra szánták, ez indokolhatta, hogy miért nem altatták el, illetve miért távolították el az azonosítást lehetővé tevő jelzést a bőrével együtt, és miért csonkították meg a tetetmet. A lóhúsnak különösen külföldön van komoly piaca, az ára 2000-9000 forint kilónként, attól függően, hogy az állat melyik részéről van szó.

Morbid módon, ahogy az Állatvédőrség írta "Kolléganőnk a délután folyamán visszalátogatott a ló megtalálási helyére és megdöbbent. Azt hittük minden tetemet elszállíttat az önkormányzat, de csak a videón szereplő ló tetemét vitték el. Információt azóta sem kaptunk, az illetékesek nem nyilatkoznak." De egyébként minden teljesen "szakszerű volt", kivételt képzőleg a sarkadi füves pálya, a fejbelövés, a csonkítás, és az a néma csend ami azóta az ügyben van. Majd úgyis elfeljtik - mint ahogy a sünt, a gólyát, a kutyákat és a macskákat.

Egy hagyomány véresre festése

A galgok ősi vadászkutya-fajták, akiket egykor kizárólag spanyol nemesek szaporítottak és neveltek. Ma a Föld egyik legkihasználtabb és megalázottabb fajtája. Évente több százat ölnek meg belőlük Spanyolországban, gyakran egészen kegyetlen módon. Számtalan másikat pedig egyszerűen magára hagynak. A tökéletes versenykutya kitenyésztésének reményében tömegesen vannak szaporítva. Az ország legtöbb részében a kutyák borzalmas körülmények között vannak tartva, apró betonbunkerekbe láncolva, éppen annyi élelmen hogy ne pusztuljanak el - és hogy elég vadak legyenek a versenyeken.

jet-216_o.jpg

Egy vagy két versenyszezon után azok a galgok, akik nem teljesítettek az elvártaknak megfelelően meghalnak - évente több mint százezer. Néha úgy, hogy kútba vetik őket, néha folyókba, vagy csak halálra égetik őket. Megint más kutyák lábait eltörik, és az erdőben hagyják őket. És akkor még ott vannak az akasztások. A korábban jól teljesítő, de kiöregedett kutyákat egyszerűen felakasztják, ami egy relatíve gyors halálmód. A gazdájukat gyenge versenyzéssel megszégyenítő galgokra azonban a legrosszabb vár: felakasztják őket, de úgy hogy a lábuk épp a földet éri. Kétségbeesett kapálózásukat, és roppant lassú, ám annál kínnal telibb halálukat úgy hívják egymás közt a tenyésztők, hogy a "zongorajáték". A galgok edzésének bevett módszere kocsi után kötni őket. Amelyik nem tudja tartani a tempót, az elpusztul. 

Nos, legalább állatkínzásban elkezdtünk "felzárkózni" Európához, úgy látszik a féltett tradícióinkat mégis lecseréljük - migránsok nélkül is? Nyilván ez egy hihetetlen véglet, de ha tovább olvasod a posztot megérted, miért egy lehetséges vízió a jövőre nézve.

Az elnyomás elnyomást szül

Még a jászapáti gólyaölés alkalmával szóltalt meg az üggyel kapcsolatban Bujdosó Balázs igazságügyi szakértő - 

ha így látatlanban le kellene írnia az elkövetőket, biztosan súlyosan megbántott gyerekeket képzelne el.

Aki ilyet tesz, az általában kisebbrendűnek érzi magát, gyakran tapasztalt már fájdalmat és meghiúsultságot életében. Ekkor pedig azt érezhette, most ő az elnyomó, nem az elnyomott. A szakértő azt hozta fel példának, hogy képzeljük el, amikor a férfi hazajön a munkahelyről, ahol megbántották, leszidja a feleségét, hogy miért nem finom a vacsora, a nő kiosztja a gyerekét, hogy miért nem tanul, a gyerek pedig belerúg a macskába a végén. Azt, hogy mi késztetné arra, hogy meg is ölje, már vizsgálni kellene.

Hogy miért kínozták meg így a madarat, az indokolhatja, hogy valamelyikőjüket már valaha kínozták így meg, lelkileg vagy akár testileg. Ez egy hatalmas felkiáltó jel a magyar társadalom, a magyar szülők, és a magyar iskolák felé. És első sorban a magyar állam felé. De vajon észreveszik-e? Nem igazán jó jel ebből a szempontból, hogy a 2016-ban nagy port kavart kiskutya agyonverését megörökítő felvételen a kiskutya mellett Detek település alpolgármester fia a másik szereplő. 

Nemzeti Gyűlölet Rendszere

Ugyanis Zara, és sok másik állat halála között van egy fontos közös tényező: és ez nem más, mint a neveletlenség. De nem "csak" a klasszikus nevelés, hanem az élet tiszteletére való nevelés - ami helyett jelenleg dühös reflexek vannak. Igaz, hogy az elnyomás elnyomást szül, de az egészséges életszerető és élettisztelő reflexek pont, hogy az elnyomásban kéne hogy hangsúlyt kapjanak. Magyarországon mindenből az elfojtott gyűlölet folyik, hol periodikusan, hol pedig állandósult szinten - stop ez, stop az, mindenki ellenség, mindenki listázva van, de valahogy az sehol sincsen kiplakátolva, hogy STOP EMBERTELENSÉG. Ez agressziót és elkeseredést szül az emberekben, melyet aztán generációról generációra tovább adnak. Ez a baj a gyűlölettel: hogy örökölhető. És a magyar népesség előszeretettel örökíti is azt. Ezt jól láthatjuk a szurikáta esetében: valami eborzasztó mennyiségű hozzászólás, és vélemény tanúskodik arról a borzalmas, bennünk elnyomott agresszióról, ami szerint sokan a Zara tragédiájában részt vevő gyermeket is "a földhöz vágnák." És akkor finoman fogalmaztam, mert a legtöbben egyenesen megölnék. A humanista gondolkodásmód halála halálra ítéli a magyar nemzetet is. 

Emberközpontú nevelés híján embertelenekké válunk. Mindenünk a büntetés és a retorzió, mintha a pofon hosszú távon (vagy bárhogyan) is nevelne. A magyar vezetés erőlteti a gyermekvállalást, de minek, ha születendő gyerekeknek nem tudnak normális morális alapokat, és stabil családi hátteret, az élet tiszteletére tanító hátteret nyújtani, csak életcélként a szaporodást és a tízparancsolatot kilátásba helyező morbid utópiát?

Mindeközben morális háttérnek egy olyan elhibázott keresztény morált próbálnak gyermekeink szívébe erőszakolni, ami sok minden, de nem életet tisztelő. Hogy is volt? "Isten újra szólt: Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog." Teremtés könyve 1:26. Ha állatokról van szó, mi emberek vagyunk felettük, életük és haláluk urai a Biblia szerint - Mózes harmadik könyvében be is bizonyítja hasonlóságát, mikor kizárólagos állatáldozatot kér. Úgy látszik a ne ölj törvénye nem vonatkozik az állatokra, hiszen teológiai hozzáállás szerint azok nem rendelkeznek az emberéhez hasonló örök lélekkel, azoknak csak az élet lehellete jutott. Bár János Jelenéseiben a mennyországban ott vannak az állatok is, és Jézus maga is fehér lovon ül, de hát az a könyv ugye valami őskeresztény dolog, azokat meg a gnosztikusirtó Ireneus eretnekeknek szólította. Nameg akkor itt ez a legújabb pápa is, aki szerint az állatok is a mennyországba juthatnak, de hát az meg szereti a melegeket meg a migránsokat is - rühelli is a személyét a magyar fundamentalizmusba hajló fanatikus keresztény értelmetlenség egy jó része. Persze annak megértéséhez, hogy a Föld állatvilága és biodiverzitása mennyire nagyon kritikus pont is a bolygó és a fajunk fennmaradásának, már olyan komplex ismeretanyagra van szükség, amely meghaladja a tízparancsolat megértését és elsajátítását.

the-garden-of-earthly-delights-2654-x-1543_1.jpg

Nem sokat segít a magyar közhangulat sem, ahol lassan a fiatal már szitokszóvá válik, mindennel együtt, ami a jövőt jelenti számunkra. Ébresztő van magyar nemzet. Észre kéne már venni, miért is van a szívünkben ez a rettenetes gyűlölet, ez a szemet szemért magatartás, és tiltakozni az ellen, hogy a gyűlölet legyen a morális alaptézisünk. Egy állat halála fájó pont, legyen az szurikáta, kutya, macska, denevér, földigiliszta, vagy bármely más a 8,7 millió fajból - amelyek közül egy az ember is.

Szurikáták vagytok ti is, te is, a jövőnkkel vemhesen. Éppen most vágnak földhöz. És még csak nem is haraptál.

 

Szólj hozzá

gyereknevelés állatvédelem jövőnk 18+ Magyarország