2018. okt 29.

Elhagyni magadat Istenért?

írta: KisKirály
Elhagyni magadat Istenért?

mentalillness.jpg

Vajon igaza volt Freudnak és tekinthető-e a vallásosság neurózisnak?

Megkísérelhetjük az obszesszív-kompulzív zavart mint a vallásos fejlődés patolgikus párjaként leírni, ezt a neurózist mint egyéni vallásosság meghatározni; a vallást univerzális obszesszív-kompulzív neurózisként megfogalmazni.

írta ezt Sigmund Freud - de vajon mennyi igazságtartalma lehet a pszichoanalitikus iskola életre hívója alkotta gondolatsornak? Teljesen nyilvánvaló, hogy a vallásos hit egy kétélű kard, csak éppen a felénk forduló éléről ritkán esik szó. Pedig egy 4 évvel ezelőtti, nagyszabású kutatás azt mutatta, hogy egy mérges és bosszúszomjas istenben hívő emberek között határozottan nagyobb volt az olyan mentális problémák előfordulási esélye, mint a paranoia vagy a mániás gondolatok. Azonban a kutatás kiegyenlített volt, pusztán arra keresett válaszokat, hogy a mentális problémák milyen típusú (bosszúálló / jóakaró / semleges) istenalakban való hit esetén fordulhatnak-e esetleg elő gyakrabban. A fokozódó fundamentalista miliőben azonban talán érdemes erről pár szót ejteni. Márcsak azért is érdekes mert egy tavalyi vietnámi kutatás azt mutatta ki, hogy az agy prefrontális kérgében szövetkárosodások mutathatóak ki a szélsőségesen vallásos emberek esetében, melyek határozottan rontottak az individuális személyek mentális rugalmasságán - most ezt leírom magyarul is: minél vallásosabb valaki annál kisebb az esélye, hogy képes legyen a reális gondolkodásra, vagyis hogy szkeptikusan álljon egyes tényállásokhoz és ennek a gondolkodásával összefüggő fizikai okai vannak. Egy koreai vizsgálat azt is kimutatta nemrég amit mindannyian tudunk: a depressziós betegek körében igen jelentős a vallásosok aránya, azonban ezek az emberek azért fordultak a valláshoz, hogy megkönnyebbülhessenek. Kategorikusan nem jelenthetjük tehát ki, hogy Freud megállapítása szóról szóra igaz, azonban tartalma megfontolandó.

Nem csak a háborúból jöhetsz haza traumatizálva

Számba kell vegyük Dr. Marlene Winell szakpszichológus munkásságát is. Az elmúlt 20 év pszichológusi tapasztalatai és a pünkösdista neveltetése és családja jó rálátást biztosít számára a szélsőséges vallás és a psziché összefüggéseire. Winell kezelt olyan embereket akikben a már meglévő pszichés zavarokat erősítette a vallási tevékenység és olyanokat is akikben egyenesen az okozta. Két éve írta le először az RTS-t, a Religious Trauma Syndrome”-ot, vagyis a vallásos traumás szindrómát. Egyes keresztény szervezetek még nyilvános tiltakoztak is emiatt az "igencsak mellékes probléma" miatt, mitán több neves brit pszichológiai intézet is felkarolta az RTS fogalmának bevezetését. Az RTS egy gyűjtőfogalom azokról a pszichés ártalmakról amit valaki elszenvedhet egy vallási közösségben, vagy annak az elhagyása után.

domo_itxcaabuls.jpg

Sokak számára a tünetegyüttes létezése nagyon is jól ismert, más helyeken és más kultúrákban meglepően hat - hiszen azt is elhitetjük a gyerekekkel hogy jön a Mikulás, akkor bizonyára a keresztény tanítást is ki fogják magukban reálisra alakítani. Azonban a vallásos módszerek gyakran nagyon is destruktívak. Egyrészről fizikális módon rombolóak sokszor, de a patriarchális családi autoritást a végletekig kihangsúlyozó vallásformák káros hatásairól vagy a hasonló esetekben megjelenő durva és embertelen nevelési módszerekről talán tud mindenki, hiszen mondjuk magyarországon nyílt titok ez a jelenség máig is. Marlene három fő pszichés okot ír le, mely mentális károsodáshoz vezethet az RTS folyamán:

  • Az eredendő bűn és az örök kárhozat mérgező tanításai
  • Vallási gyakorlatok és gondolkodásmód, mint a büntetés, a feketén-fehéren gondolkodás, szexuális megalázás
  • A személy megakadályozása információk megismerésében, vagy megakadályozása a normális személyiségfejlődésben

A gyerekkorban a pokol és az apokalipszis szörnyű képeivel indoktrinált emberek felnőtt korukban gyakran szenvednek rémálmoktól és pánikrohamoktól. Az RTS fő tünete a szorongás melyhez kapcsolódhat depresszió, kognitív zavar, és szociális kapcsolatteremtési probléma. Marlene-nek volt olyan páciense, aki a gyerekkorában látott véres Krisztus-kép hatására vált zavarodottá. Sokszor a vallási praktikák üzenete, miszerint "te rossz vagy, te bűnös vagy, megérdemled a halált" egy felnőtt elmében is mentális zavarokhoz vezetnek. Az RTS a vallási közösségeket elhagyó személyeknél is kialakul: az ember teljesen talajt veszít a valósággal kapcsolatban - szétesik az énképe, szétesik a közösségekről és az életről alkotott képe, mintegy földbe döngöli a valóság. A kérdés felmerül: az RTS mégis miben más mint a PTSD (poszttraumás stressz szindróma)? Nos, a vallás és annak közösségei általi stressz specifikus az előbbi esetében. A másik amiben különbözik, a szociális kontextus. Mikor valaki egy trauma utáni időszakot él meg, a közösség általában támogatja és megértik a mentális szükségleteit az áldozatnak. Az RTS esetében ez nem így van - például mikor egyház-elhagyókról beszélünk. A korábbi "barátok" valószínűleg arra fogják bíztatni, hogy beszéljen lelkipásztorral, vagy látogasson más egyházközösséget, agresszívabb esetben egyenesen őt magát hajtják még mélyebbre a hazudott bűnösségében, mert "elhagyta Krisztust". 

xthinkstockphotos-519927010-1280x427_jpg_qv_1489437605_pagespeed_ic_iv6jyzmrqm.jpg

Felmerülhet a kérdés, hogy ez az egész RTS dolog nem csak valami abszurd kitaláció amivel a vallásosságot akarják egyes gonosz ateista emberek patologizálni? Nos, nem. A pszichológiával foglalkozóknak így is van elég dolog amivel foglalkozhatnak, a hátuk közepére sem kívánnak még egyet. Viszont szemmel láthatóan növekszik a probléma ahogy csökken a vallásosok száma világszerte. Winellt főleg ex-mormon közösségek keresik, hogy segítse őket átlépni korábbi életüket. Azt mondani, hogy valaki patologizálni próbálja a vallásokat olyan mintha azt mondaná, hogy valaki patologizálta a táplálkozási zavarokat csakmert megnevezte őket. Előtte egészségesek voltak? Nem, csak nem vették észre. És ha már mormonokról volt szó...

Krisztus a vénákban

Nézzünk egy gyakorlati példát, hogyan is tud a vallás komoly károkat okozni. Szóval kik is a mormonok? A mormon egyházat 1820 körül hívta életre egy bizonyos Joseph SmithAz Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza néven alkotott a többségük közösséget Smith halála után a mai Utah államban. Elképzelésük szerint mielőtt emberekké lettünk volna, Isten szellem-gyermekei voltunk. Hogy olyanok lehessünk mint ő, a Földre küldte ezeket a szellemeket, ahol különböző próbákon keresztül olyanokká válhatnak mint ő maga. Isten két fia volt ennek az exodusnak a vezetője, Lucifer és Jézus. Lucifer azt tanácsolta, hogy mindenki istenné fog válni az általa irányított Földön, Jézus pedig azt, hogy mindenki szabad akarata szerint válik azzá amivé akar. Mivel Isten Jézus tervét tartotta jobbnak, Lucifer fellázadt. Ördöggé vált, követői, a lelkek harmada pedig démonokká. Akik pedig semlegesek maradtak, azokat egy "átok sújtotta" amitől fekete lett a bőrük.

mormon-settlers-low-res-better.jpg

Elképzeléseik szerint Krisztusnak három felesége volt és azoktól több gyermeke. Aztán vannak még elképzeléseik arról, hogy a "sötét bőrű izraeliták" több nagy csata során majdnem elpusztították az összes fehér bőrű "neofitát" - akik aranytáblákra írt feljegyzéseiket el kellett hogy rejtsék. Ezt találta meg Smith hitük szerint, és ez lett a Mormon könyve melyet szent írásként kezelnek (és még két másik könyvet Smith relevációival) a mormonok máig is a Biblia mellett. 1890-ben zárult le az a körülbelül száz év, amíg a mormonok elfogadták mint gyakorlatot a többnejűséget. A "mormon fundamentalisták" máig is kitartanak a poligámia mellett, elképzelésük szerint azt Isten parancsolta. 

ny-craze-coke-jesus.jpg

A mormon hívők elég szigorú szabályok között élnek: szex csakis házasságban összekötött és csakis férfi és nő között engedélyezett. A pornográfia, de még a maszturbáció is tiltott számukra, ahogy az alkohol és a cigaretta is. Nők számára előírás a szerény öltözködés. A további szigorú szabályokkal kapcsolatos problémák pedig Utahban elég szembetűnőek, ugyanis meredeken emelkedik a drogfogyasztással kapcsolatos bűncselekmények száma. Habár a mormonok számára a drog is tiltott, mégis mint tiltott gyümölcsöt leszakajtják a fáról. Ennek a tiltott gyümölcsnek a neve pedig fentanyl - egy ópiumszármazék, mely egyes receptre kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekben megtalálható. 2014-ben minden harmadik Utah-i polgár iratott fel magának fájdalomra opiát alapú fájdalomcsillapítót. 2000 és 2015 közt ötszörösére növekedett az államban a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos visszaélések száma. Utahban történik az összes amerikai állam közül a hetedik legtöbb túladagolásos haláleset. A Utah Harm Reduction Coalition államszerte óvszerekkel és tiszta tűkkel támogatja a rászorulókat. Az alapítvány vezetője, Mindy Vincent - aki maga is hithű mormon volt korábban - szerint

Annyi teher van mindkét nemen ... így, hogy tudod, hogy ezért a soha el nem érhető tökéletességért küzdesz. A szégyen amit ennek nyomán érzel egyszerűen bénító erejű.

Persze a mormonok nem hajlandóak elismerni, hogy kizsigereli őket a vallásuk szigorú követelményrendszere. Egy Utahi mormon polgármester szerint azért kattantak rá az ópiumra mert az segít nekik elviselni a mindennapos bűntudatot. Végső soron valóban elnagyolt vélemény lenne kijelenteni, hogy Utah mormonjai kizárólag a vallásuk nehézségének enyhítése okán szoktak rá az ópiumra, de nyilván elég komoly szerepet játszik benne a különös életvitelük. Minden esetre a tényeken nem változtat semmit a fenti hozzáállás: Utahba mexikói drogkartellek helyeztek ki ellátórendszert, és sokan térnek át az olcsóbb heroinra. Mindeközben egyes mormon templomok egyenesen drogot árulnak fű alatt, miközben a fű legalizásával látványosan szembenállnak nyilvánosan, és nyilván álszent módon. Különösen sérülékennyé vált Salt Lake City, ahol folyamatosan nőnek a drogokkal kapcsolatos visszaélések, és az azokhoz köthető támadások száma, különös tekintettel a heroinra és az amfetaminokra.

 

Forrás:


https://www.rawstory.com/2018/10/religious-trauma-syndrome-organized-religion-leads-mental-health-problems/
https://www.cbc.ca/radio/tapestry/drugs-and-peace-1.4555956/opioid-addiction-in-the-heart-of-mormon-country-1.4556110 

https://libertasutah.org/personal-freedom/a-rebuttal-to-the-lds-church-utah-medical-association-and-drug-safe-utah/

 

Szólj hozzá

drog vallás hit érdekesség mormon