2019. jan 15.

Házikedvenc hímvesszők, falloszfák és a boszorkányok

írta: KisKirály
Házikedvenc hímvesszők, falloszfák és a boszorkányok

francisco_de_goya_y_lucientes_witches_sabbath_the_great_he-goat.jpg

Egy 15. századi boszorkányvadász útmutató szerint a boszorkányok képesek nemiszerveket eltűntetni - és sokan közülük háziállatként tartották azokat. De mégis mi volt ennek az ára?

A lopott férfiasság boszorkányos kora

Amióta a világ világ, a férfiak irracionálisan aggódnak a péniszükre leselkedő veszélyek miatt. Régen az előtt, hogy a kasztrálás miatt szorongtak volna, volt valami sokkal baljósabb dolog: a férfiasságlopó és az azokat aztán tekergő kisállatokként tartó boszorkányok mítosza.

Ennek a legismertebb leírása egy 15. századi boszorkányvadász útmutatóban, a Heinrich Kramer által írott  Malleus Maleficarum-ban olvasható. Bár a történészek nevetséges és nőgyűlölő írásnak titulálják, mégis annak idején megannyi nő meggyilkolását alapozta meg a boszorkányság vádja által; a salemi boszorkányperekről fennmaradt írásokban Frances Hill úgy ír a könyvről, mint "az egyik legelborzasztóbb és legrosszindulatúbb dolog amit valaha is írtak." A Malleus telis tele van a női szexualitástól való félelemmel; a legtöbb boszorkányokkal kapcsolatos bűn (maleficia) a szexualitással volt kapcsolatos: inkubusz ördögökkel való közösülés, abortuszok előidézése, terméketlenség és halvaszületés okozása, és a házaspárok szexuális életének tönkretétele.

letoltes.gif

A középkori hiedelmek szerint a boszorkányoknak megannyi falloszpusztító mágikus képessége volt, ezek közül a legaljasabb a nemiszerv teljes eltűntetésének a képessége. A Malleus maga is három ilyen esetről számol be részletesen. Az első kettőben csak mágikus illúzióval elrejtették a férfi szervet - ahogy Kramer írja "el tudják venni a férfitól a szervet, valójában nem megfosztva attól az embert, hanem valamiféle varázslattal elrejtve azt." A harmadik esetleírásban találkozunk azzal, hogy boszorkányok falloszokat tartanak háziállatként és magokat etetnek velük.

Mit gondoljunk hát azokról a boszorkányokról akik valami módon nagy számban szereznek szerveket - húszat vagy harmincat - és az összeset egy madárketrecbe vagy valamilyen dobozba zárják, ahol aztán élő szervekként mozgolódnak, zabot vagy más eleséget eszegetve? Sokan láttak már ilyet és közbeszéd tárgya a dolog. Azt mondják, hogy az ördög tette ez, az ő illúziója...

 

Malleus Maleficarum, II. rész, kérdések 1, hetedik fejezet

Kramer leír egy olyan esetet is mikor egy fiatalember útra kel, hogy eltűnt nemiszervét visszaszerezze. Leírja, hogy a szerencsétlenül járt, kasztrált koma "egy bizonyos boszorkánnyal" beszélt aki azt tanácsolta neki, hogy "másszon meg egy bizonyos fát, amin találni fog egy fészket amiben több nemiszerv is lesz, és azok közül azt viszi el amelyiket csak szeretné." A történet arra is kitér, hogy mikor a férfi egy határozottan nagy falloszt szeretett volna kivenni a fészekből a boszorkány arra utasította, hogy tegye azt vissza mert az "egy plébániás papé volt."

A falloszfa mint jelenség

A középkorban egyáltalán nem voltak ritkák az ivaros fák. Johan J. Mattelaer történész szerint "a 13. és a 16. század között a falloszfa nagyon is létezett sokak számára." Kutatásai szerint Európában különösen gyakori jelenség volt a péniszfa: egy 14. századi francia kéziratban találhatunk két képet, amelyen két apáca péniszeket szüretel egy fáról és dugják azokat köntösük alá, egy 15. századi fametszeten pedig egy nő teljes természetességgel szedi le a hímvesszőket egy fáról miközben szeretője egy vaginafát kerget. Egy másik, díszes holland képen pedig egy pár egy falloszfa alatt szeretkezik, miközben egy kukkoló figyeli őket. Az alábbi LINKEN részletes tanulmány olvasható ezekről.

tumblr_mrf4hfvmb61rqxd5ko1_1280.jpg

2000-ben néhány archeológus egy igazán impresszív falloszfa példányt fedezett fel: egy hatalmas, 13. századi toszkán freskót. Egy hímtagok borította fát ábrázol, melyek mind gyanúsan nagyok és merev állapotban vannak. A nemes fa alatt nyolc nő látható, ebből kettő nyilvánvalóan összeszólalkozik egy pénisz miatt, míg egy másik egy bottal próbál egyet leverni a fa egyik ágáról. Mellettük áll egy nő aki elsőre teljesen indifferensnek tűnik a dologgal kapcsolatban, azonban alaposabb vizsgálat után megláthatjuk, hogy a fa egyik gyümölcse a fenekében van. Egyes szakértők szerint ez az egyik legkorábbi ábrázolás lehet melyen nők boszorkányként viselkednek.

9-penis-pets.jpg

A fallosz mint keresztény vélemény

Aztán ott van még az a holland alkotás, melyen egy enyhén elkeseredettnek látszó apáca éppen egy hallal próbál lefizetni egy macskát, cserébe az annak a szájában lévő férfi nemiszervért, miközben a háttérben egy szórakozott udvari bolond férfi alsóneműt lóbál. A kép alján a szöveg szerint "a hús az hús."

yh3mfhh.jpg

A képen a hal utalás lehet arra a középkori szokásra, hogy a középkori katolikusok péntekenként halat ettek. A kép 1555-es keltezése alapján a reformáció terjedésének idejére tehető. Okkal feltételezhetjük tehát, hogy a kép egy protestáns szatíra melyben a katolikusok álszent viselkedését jelenítik meg. Az ehhez hasonló kritikák fontos részei voltak a politikai háborúnak. A képet érdemes alaposabban megvizsgálni, mondjuk kezdve a nővér kezében tartott rózsafüzérről lógó medál formájával; az udvari bolondok ábrázolása pedig gyakran közvetlen utalás volt a gúnyra. A hitét "húsra" cserélő apáca képe igen erős gúnynak számít, ebben megegyezhetünk azt hiszem.

A pénisz ára

A Malleus Maleficarumban Kramer azt írja "Minden boszorkányság testi vágyakból ered, melyek kielégíthetetlenek a nők számára." Egyrészt, fel kell tegyük a kérdést a péniszfák és az azokkal asszociált, végtelenül kéjvágyó boszorkák fényében: ha a hímvessző fán nőne, mi szükség lenne férfiakra? Másrészt, bármi humorosnak is hat ez már manapság, de ne feledjük: 1484-ben VIII. Ince pápa kiadta a Summis desiderantes affectibus kezdetű bullát a boszorkányság ellen. A sokféleképpen magyarázott pápai bulla mindenekelőtt részletesen felsorolja, hogy a boszorkányok miféle ártalmas gonoszságoknak a szerzői. Azután teljes hatalmat adott az inkvizítoroknak perbefogásokra, s egyszersmind utasította a papságot, hogy a szószékről világosítsák fel a népet a boszorkányok üzelmeiről. 

j_sprenger_and_h_institutoris_malleus_maleficarum_wellcome_l0000980.jpg

A bulla megjelenése után jelent meg a Malleus annak ellenére is, hogy a kiadására nem kaptak engedélyt a kölni teológiai egyetemtől. A könyv még azt is kijelentette, hogy a boszorkányok létezésében kételkedni üldözendő eretnekség. A boszorkánysággal megvádolt emberek az esetek többségében keresztény nők és férfiak, egyedül maradt özvegyek stb. voltak, akiket szépségük, érdeklődési körük, megközelíthetetlenségük, netán esetleges szakmai tudásuk miatt (például bábaasszonyok, akiknél túl kevés újszülött halt meg, vagy füvesasszonyok) az őket körülvevő közösség megbélyegzett és kivetett. Ez máig is a társadalmon hagyta nyomait: az Egyesült Államokban 1999 decemberében egy oklahomai diákot tiltottak ki 15 napra az iskolából, mert állítólag boszorkányságot használt tanára ellen. A világ némely részein, többek közt Dél-Afrikában és Indiában, a mai napig történnek boszorkányüldözések. Csak a spanyol inkvizíció évszázadaiban 150 000 embert égettek el máglyán egész Eurpópában boszorkányság vádja alapján.

A filozófus Immanuel Kant szerint körülbelül tízmillió fő volt az inkvizíció áldozatainak száma. Nem tudhatjuk pontosan mekkora részét teszik ki ennek a boszorkányperek során máglyára ítélt emberek, de biztos, hogy nagyobb részét mint amekkorát kitesz a falloszfák és az ellopott nemiszervek száma. És azt se feledjük, hogy pont annyira voltak igazoltak ezen emberek "bűnei" mint az ellopott péniszek létezése.

Kapcsolódó anyag: A női szexualitás vallási démonizálásáról

És a blog szkeptikus időszakából is érdemes felemlegetni egy anyagot (bocsánat a minőségért, későn jutott eszembe, hogy van ilyen is; másképp ennek a posztnak lenne része normális helyesírással): Hé, hova lett a...

 

Források:

https://culturised.co.uk/2017/04/cant-see-the-wood-for-the-trees-the-mysterious-meaning-of-medieval-penis-trees

https://broadly.vice.com/en_us/article/mbqjap/witches-allegedly-stole-penises-and-kept-them-as-pets-in-the-middle-ages

https://vulgarcrowd.wordpress.com/2015/10/19/the-naughty-nun-a-raunchy-woodcut-from-1555/

http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/199806/szemtol_szemben_a_tenyekkel

Szólj hozzá

szex nők érdekesség inkvizíció boszorkányság 18+